7 tekenen dat je volwassen aan het worden bent

Je bent bijvoorbeeld ineens een ochtendmens geworden.

Hoewel er juridisch gezien een leeftijd aan verbonden is dat je als volwassene wordt gezien, is het gevoel van volwassenheid voor iedereen weer anders. Wanneer ben je dan ineens volwassen? Ook daar heeft iedereen natuurlijk z’n eigen ideeën over, maar over het algemeen geven deze 7 dingen wel aan dat je aan het veranderen bent. Volwassen worden hoort erbij, het gaat vanzelf. Maar er is natuurlijk helemaal niks mis met je niet zo volwassen kant. Verlies het innerlijke kind in jezelf vooral niet!

Je denkt na over de toekomst

In je tiener- en twintiger jaren ben je vooral bezig met zaken als hoe laat je morgen moet opstaan voor de les en of je nog op stap gaat dit weekend en met wie. Hoe ouder je wordt, hoe meer je na begint te denken over de toekomst en welke stappen je soms moet nemen om ergens te komen. Je plant verder vooruit en bent bezig met bepaalde stappen te nemen die goed kunnen zijn voor je carrière over een aantal jaar.

Je houdt je bezig met serieuze zaken

Van de één op andere dag begeef je je ineens in een andere wereld. Je wilt misschien een huis kopen, dus weet je plotseling alles over hypotheken en renteaftrek. Jij en je partner zitten voor je het weet bij de notaris om het te hebben over hoe jullie de zaken willen regelen als jullie uit elkaar gaan of als één van jullie er op een dag niet meer is. Ook dat is het volwassen leven. Je denkt er natuurlijk liever niet over na (en laten we hopen dat het nog heel ver in de toekomst ligt) maar je moet ineens over je eigen uitvaart nadenken. Zo kun je kiezen voor een uitvaartverzekering. Deze is niet verplicht, maar kan je nabestaanden wel behoeden voor een hoop problemen op het moment dat jij komt te overlijden. Een gemiddelde uitvaart kan namelijk behoorlijk wat kosten en je wilt natuurlijk niet dat je nabestaanden over geld na moeten denken in een periode van rouw.

Je komt meer voor jezelf op en geeft minder om wat anderen van je denken

Als je jong bent wil je nog graag onderdeel zijn van het grote geheel. Je wilt ergens bij horen en daarom doe je soms dingen die je eigenlijk niet zou willen doen. Gewoon, omdat je het gevoel hebt dat het van je wordt verwacht en je andere mensen niet wilt teleurstellen of boos maken. Als je volwassener wordt laat je die gedachten meer los. Je durft meer voor jezelf op te komen en vindt het minder belangrijk wat anderen van je denken.

Je houdt meer rekening met anderen

Als tiener en jongvolwassenen denk je voornamelijk aan jezelf en waar jij zin in hebt. Nu merk je dat je meer rekening houdt met wat een ander voelt en dat je je makkelijker kunt verplaatsen in een ander. Je schiet minder snel in de verdediging en kunt ook je eigen fouten inzien en dat uitspreken naar iemand. Maar vergeet niet dat er niks mis mee is om jezelf op de eerste plek te zetten.

Je kunt goed op jezelf zijn

Zoals hierboven al aangegeven wil je als je jong bent graag ergens bijhoren. Als je een feestje mist, baal je als een stekker en ben je bang dat je iets hebt gemist. Nu geniet je ook van een avondje alleen op de bank met een goed boek of ga je in je eentje naar de bioscoop of ergens een hapje eten.

Je geniet meer van de kleine dingen

Ineens vind je het leuk om boodschappen te doen op zaterdagmiddag en de hele avond in de keuken te staan. Je staat meer stil bij hoe mooi de kleine dingen in het leven kunnen zijn. Dingen die je toen je jonger was niet eens zag. Nu vallen die dingen ineens wel op. Vroeger kon het je niks schelen hoe de kleuren van de bomen eruit zagen in de herfst, nu geniet je ineens van een wandeling door het bos omdat alles er zo prachtig uitziet. Het hoeft allemaal niet meer groots en meeslepend te zijn.

Je staat liever vroeg op in plaats van lang uit te slapen

Ineens hoor je jezelf denken dat het zonde van je dag is om de hele ochtend in je bed te blijven liggen. Een avond flink doorhalen doe je veel minder, omdat de kater tegenwoordig twee dagen duurt. Bovendien ga je er liever op uit om leuke dingen te doen en iets te maken van je dag. In bed liggen doe je ‘s nachts wel weer.

Beeld: Unsplash, Jonathan Borba