Deze 5 tekenen wijzen erop dat je klaar bent voor een kind

Er zijn veel dingen om te overwegen voor je een kind neemt.

Als je al een paar jaar gelukkig bent met je partner en/of de dertig gepasseerd bent, dan heb je de volgende vraag vast al wel eens gehoord: wanneer komt er een baby? Toch neem je een kind natuurlijk niet zomaar. Wil je überhaupt een kind en zo ja, wanneer ben je hier klaar voor?

Grote beslissing

De beslissing om proberen zwanger te worden neem je niet zomaar. Er zijn heel veel dingen om te overwegen voordat je een kind neemt. Denk bijvoorbeeld aan het financiële plaatje en je eigen gezondheid, maar ook hoe je partner en jij het ouderschap kunnen combineren met jullie banen. Wie gaat er op het kind passen als hij of zij ziek is? En natuurlijk het belangrijkste: zijn jullie beiden toe aan kinderen? “Het is belangrijk dat je partner en jij hetzelfde denken over dingen als financiën, scholing, religieuze opvoeding en ga zo maar door”, legt psycholoog Rachel Needle uit aan mindbodygreen.

Benieuwd of jij klaar bent voor een baby? Wij delen vijf tekenen dat jij klaar bent om moeder te worden.

1. Je begrijpt en accepteert de verantwoordelijkheid

Zoals we eerder al zeiden: een kind neem je niet zomaar. Er komt flink wat verantwoordelijkheid bij kijken. Als je begrijpt en accepteert wat je moet doen en laten als je een kind opvoedt, is dat een teken dat je klaar bent voor het ouderschap. Een kind opvoeden is immers lang niet zo glamourous als het soms lijkt in films en bij celebs. Denk alleen al aan het verschonen van de luiers, maar ook aan de nachtelijke huilbuien en de puberale uitspattingen. Ben je hier klaar voor?

2. Je hebt niet het gevoel dat je een kind moet nemen

Veel stellen hebben het gevoel dat huisje, boompje, beestje er gewoon een beetje bij hoort. Ben je een bepaalde leeftijd gepasseerd en ben je getrouwd? Dan hoort daar natuurlijk ook een gezinnetje bij. Right? Nee, dat is onzin! Het is nooit een goed idee om alleen een kind te nemen, omdat dit zo ‘hoort’ of omdat je ouders dit van je verwachten. Dit leidt uiteindelijk tot een hoop teleurstelling en frustratie, dat je misschien wel op je kinderen gaat afreageren. Hebben je partner en jij beiden niet het gevoel dat je ouders moet worden, maar willen jullie dit zelf graag? Dan is dat een teken dat jullie klaar zijn voor een kind.

3. Je partner en jij zijn beiden gezond

Voordat je probeert zwanger te raken, is het belangrijk om jouw gezondheid en die van je partner eens goed onder de loep te nemen. Zo legt gynaecoloog Mary Jane Minkin aan mindbodygreen uit dat je meer kans hebt om zwanger te worden als jullie een gezonde levensstijl hebben. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je niet rookt, geen overgewicht hebt en dat je de juiste vitaminen slikt.

4. Je hebt een gezonde relatie

Naast dat het belangrijk is om een goede gezondheid te hebben, is het ook belangrijk dat je relatie gezond is. Sommige stellen denken dat het nemen van een kind hun relatie zal helpen of zelfs redden. Dit is echter verre van waar. Hoewel een kind een verrijking kan zijn van je leven, zorgt het in veel gevallen ook voor veel spanning in de relatie (en niet op een goede manier). Dit is niet goed voor jou, je partner of je baby. Het is daarom heel belangrijk dat je relatie stabiel en gezond is, voordat jullie de volgende stap zetten.

5. Je snapt dat je kind zijn of haar eigen unieke persoon is

Als ouders heb je natuurlijk veel invloed op je kind, maar uiteindelijk zal hij of zij opgroeien tot zijn of haar eigen unieke persoon. Een eigen persoon met een eigen wil en eigen ideeën over de wereld. Het is belangrijk dat je dit begrijpt en accepteert. Zodra je dat doet, ben je klaar voor een kind.

Bron: Dingen voor Vrouwen, mindbodygreen | Beeld: Unsplash, Jonathan Borba

Laatste nieuws