Het kan je niet zijn ontgaan: vandaag is het International Women's Day. Elk jaar op 8 maart worden de sociale, economische, culturele en politieke prestaties van vrouwen wereldwijd gevierd. En het is ook de dag waarop vrouwen én mannen worden aangespoord tot actie om de gelijkheid van vrouwen te versnellen. Benieuwd hoe jij vandaag deze bijzondere dag kunt vieren? Wij delen een aantal activiteiten.
Deel je toewijding op social media
Elk jaar draait Internationale Vrouwendag om een bepaald thema. Die van dit jaar? #BreakTheBias. Dit is een oproep tot actie om meer bewustzijn te creëren tegen vooroordelen en om actie te ondernemen tegen ongelijkheid. Je kunt dit op allerlei manieren vormgeven, maar de simpelste is door je support te delen op social media. De officiële website van International Women's day deelt hier zelfs een paar handige templates voor.
Betrek andere genders bij Internationale Vrouwendag
Internationale Vrouwendag heeft dan wel het woord vrouw in de benaming, maar uiteindelijk is het doel gelijke rechten voor iedereen. Non-binaire personen vallen hier uiteraard ook onder. Betrek hen daarom bij het gesprek hierover, maak het inclusief. Maar ook: betrek mannen hierbij. Gelijke rechten krijgen we niet alleen voor elkaar als vrouwen zich hiervoor inzetten. Ook andere genders moeten zich hier hard voor maken.
Uit een artikel gepubliceerd in Harvard Business Review blijkt het betrekken van mannen goede resultaten te geven. Hieruit bleek dat organisaties 96 procent meer vooruitgang zagen als mannen zich bewust inzetten bij programma's voor genderinclusie. Geen mannen betrokken bij dit proces? Dan was er volgens het artikel vaak maar sprake van slechts 30 procent verbetering.
Deel mee aan een online event of panel
Vandaag zijn er ontzettend veel (online) events waarbij vrouwen hun ervaringen, kennis en adviezen delen over hoe je een verandering kunt bewerkstellen. Leerzaam, maar natuurlijk ook erg inspirerend. Enkele events die je kunt volgen zijn:
TECH(K)NOW Day: tijdens dit tweejaarlijkse vrouwen in tech-conference spreken personen (cis-vrouwen, transvrouwen en non-binaire personen) over hun expertise hierin en vertellen ze over hun carrière, persoonlijke inzichten en strategieën. Dit event wordt in het Engels gegeven en je kunt vanaf elke locatie, om elke tijd deelnemen. Kosten? Die zijn er niet. De prijs zouden volgens de organisatie geen barrière moeten zijn om deel te nemen aan dit event.
Daarnaast heb je in elke provincie ter ere van Internationale Vrouwendag verscheidene events. Een aantal van hen vonden vanochtend plaats, maar bij de meeste aangelegenheden kun je vanavond nog plaatsnemen. Bekijk het gehele overzicht op de Nederlandse website van Internationale Vrouwendag.
Bekijk een documentaire
Op vrijwel alle streamingdiensten vind je vandaag de dag wel documentaires over empowering van vrouwen, maar ook op tv wordt er vandaag aandacht besteed aan Internationale Vrouwendag. Zo bekijk je vanavond om 22:30 op NPO2 de documentaire Sisterhood. Documentairemaakster Sophie Dros ging in gesprek met vier volwassen vrouwen en vier jonge vrouwen en vraagt waar zij dagelijks mee moeten dealen.
Spreek met een sterke vrouw in je netwerk af
Op LinkedIn hebben we meerdere connecties met vrouwen die we misschien helemaal niet kennen, maar wiens CV we wel indrukwekkend vinden. Of misschien deelt die oude kennis op Facebook wel regelmatig met welke toffe projecten ze op dat moment bezig is. De beste manier om nieuwe dingen te leren, is soms door simpelweg een gesprek met iemand aan te gaan. Dus stuur iemand die je al lange tijd niet sprak – of zelfs nooit sprak – eens een berichtje en spreek een (virtuele) koffiedate af. Vraag die persoon naar haar persoonlijke groei, wat zij leerde van haar carrière en hoe ze zorgt voor balans. En natuurlijk mag het ook heus wel over koetjes en kalfjes gaan.
Begin een boekenclub met de focus op educatieve boeken
Boekenclubs die fictie bespreken zijn er genoeg. Een boekenclub die alleen informatieve en empowering boeken bespreekt? Die zijn er wat minder. Vandaag is de dag bij uitstek om zo'n clubje in het leven te roepen. Niet alleen is het een stok achter de deur om eindelijk eens dat ene boek te lezen, maar je kunt daarna ook je eigen visie hierop met anderen delen. Bovendien, als je een passage uit het boek niet goed begreep, kun je het met anderen bespreken.
Benieuwd met welke boeken je kunt beginnen? Wat dacht je van Het antiracismehandboek van Chanel Matil Lodik, We Should All Be Feminists van Chimamanda Ngozi Adichie, Een positief pleidooi over feminisme om te doen waar je zelf zin in hebt van Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen, Het mooiste moet nog komen van Mary Pipher of Nice girls don't get the corner office van Louis P. Frankel.
Bron: Work Flow Max, International Women's Day, Internationale Vrouwendag | Beeld: BrunoPress