Hoe zit het met het ingrediënt in Olaplex dat tot onvruchtbaarheid kan leiden?

Het beautymerk laat van zich horen.

Woman applaying conditioner on her wet tangled hair in the shower cabin.

Vorige week kwam naar buiten dat Olaplex No.3 een ingrediënt bevat dat door de EU verboden is vanwege z'n link met onvruchtbaarheid. Je snapt, Olaplex-liefhebbers en -gebruikers waren niet blij. Het ingrediënt werd in 2020 al verboden in de EU, maar het stond nog steeds op de ingrediëntenlijst van Olaplex No.3. Het beautymerk laat nu van zich horen.

Lilial

First things first, waarom is dat ene ingrediënt in Olaplex No.3 zo slecht? Het gaat om butylfenylmethylpropional, ook wel lilial genoemd. Het is een veelvoorkomende geur, maar werd verboden nadat het geclassificeerd werd als 'kankerverwekkend' en als een 'reproductietoxische 1B-stof'. Het ingrediënt werd gelinkt aan een verminderde vruchtbaarheid en aan beperkingen voor de ontwikkelingen van een foetus. Nadat deze ontdekking in 2020 werd gedaan, moesten alle producten die lilial bevatten voor 1 maart 2022 uit de schappen verdwijnen.

Olaplex No.3 bevat dit ingrediënt. Of beter gezegd: bevatte. Tegenover Refinery29 verklaart het beautymerk dat ze lilial enkel gebruikten als parfum, niet als een actief ingrediënt. "We hebben het ingrediënt butylfenylmethylpropional al uit de productie gehaald, zodat je het product in de toekomst nog steeds kunt kopen", aldus het merk. "Uit voorzichtigheid hebben we lilial verwijderd uit onze No.3 Hair Perfector wereldwijd en hebben we sinds januari 2022 geen producten meer verkocht in het Verenigd Koninkrijk of de Europese Unie die dit ingrediënt bevatten." Producten die je voor die tijd hebt gekocht, kunnen het stofje daardoor nog wel bevatten. Vandaar de verwarring rondom het ingrediënt.

Niet meer gebruiken?

Nu kunnen we ons voorstellen dat je misschien nog een flesje No.3 in huis hebt die wat ouder is. Bevat die nog lilial en wil je het eigenlijk alsnog gebruiken (want hey, zo goedkoop zijn die producten niet), dan kan het volgens dermatologisch specialist Mehmet Göker niet zo heel veel kwaad. "Je hoeft je eigenlijk geen zorgen te maken als je de formule nog wilt gebruiken", vertelt hij aan Her. "Dit ingrediënt werd vele jaren gebruikt in cosmetica en in huishoudelijke producten en de kans is extreem klein dat het je vruchtbaarheid beïnvloedt."

"Olaplex voert de verandering door als voorzorgsmaatregel", vervolgt de specialist. "Echter, als je je echt zorgen maakt om dit product, gebruik het dan niet meer en raadpleeg je huisarts."

Bron: Refinery29, Her | Beeld: iStock