Kan het drinken van slawater serieus bijdragen aan een betere nachtrust?

TikTok-gebruikers zagen dit drankje vast al voorbijkomen, maar val je hierdoor echt beter in slaap?

Het internet zou het internet niet zijn als er niet af en toe bijzondere trucjes voorbijkomen. Nu weer zo'n voorbeeld: slawater. Volgens fervent TikTok-gebruikers zou dit drankje de key tot een goede nachtrust zijn. Toegegeven: wij zijn sceptisch. Dus hoe werkt dat slawater dan precies?

Slawater

De #lettucawater gaat momenteel met 41.2 miljoen views – and counting – viral. TikTokkers delen namelijk massaal de slaaphack waarbij je water drinkt dat is doordrenkt met sla (meestal Romaine of ijsbergsla). TikTokker Shapla Hoque was een van de eerste users die deze slaaphack vorig jaar in mei postte en sindsdien volgen velen haar voorbeeld.

Shapla stopt simpelweg een paar bladeren ijsbergsla in een mok samen met een pepermunttheezakje. Ze schenkt vervolgens heet water in de mok en laat de sla en het theezakje even trekken (Zo'n vijf tot vijftien minuten). Daarna drinkt ze de thee en laat ze na een tijdje weten dat het drankje haar inderdaad slaperig maakt.

@shapla_11 if you can’t sleep, try this #lettucewater #insomnia #lifehacks #fyp ♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Werkt het echt?

Maar goed, werkt het drinken van slawater echt om slaperig te worden? Sla bevat Lactucarium, een melkachtige vloeistof die kalmerend kan werken en je slaperig kán maken. Het is niet bewezen dat Lactucarium je daadwerkelijk slaperig maakt. "De farmaceutische industrie heeft jaren geleden onderzocht of Lactucarium kalmerend werkt, maar is ermee gestopt. En dat zegt al veel", vertelde Doctor of Medicine Christopher Winter hierover aan Yahoo! 

Ook kaart Christopher aan dat het lastig te bepalen is hoeveel sla je dan nodig hebt om in slaap te vallen. "Hoe krijg je ooit genoeg Lactucarium binnen uit een paar stukken sla dat je in water hebt geweekt?" vraagt hij zich af. "Als sla echt zo kalmerend zou werken, zou je geen grote salade in een restaurant kunnen krijgen. Als je een salade eet krijg je veel meer sla – en waarschijnlijk ook meer Lactucarium binnen – dan wanneer je thee drinkt dat is getrokken uit een paar bladeren."

@lizzymwong Reply to @nissaa.l what sorcery is this!!!! #lettucetea #lettucewater #whyamitired ♬ original sound - Lizzy Wong

Placebo

Maar hoe kan het dan dat TikTokkers zweren bij slawater om in slaap te vallen? Het kan simpelweg te maken hebben met het Placebo-effect. Met andere woorden: als je denkt dat het je slaperig maakt, kan het je daadwerkelijk slaperig maken. Ook voegt Christopher eraan toe dat het drinken van een warme drank je ook slaperig kan maken: "Een warme drank kan mensen een relaxend en kalmerend gevoel geven."

Hoe dan ook kan het drinken van slawater geen kwaad. Behalve natuurlijk als je een allergie hebt.

Bron: Shape, The Sun, Happy in Shape | Beeld: Darina Belonogova