Hoe voorkom je dat negatieve feedback op het werk je uit het veld slaat?

Met deze methode leer je er beter mee om te gaan.

Leuk is het niet: horen dat je een taak totaal anders hebt gedaan dan de bedoeling was, of dat het ronduit slecht was. Zeker als je dingen snel overdenkt kan het lastig zijn om negatieve feedback niet persoonlijk te nemen. Volg in dat geval zeker dit simpele stappenplan hieronder op.

Negatieve feedback

Stoer houden we onszelf voor dat we van feedback alleen maar kunnen leren en dat het goedbedoeld is. Het betekent alleen niet dat het leuk is om te horen. Zeker als je je best hebt gedaan, voelt het een beetje als een trap op je ego. En als je dan ook nog eens vaak dingen overdenkt, kan negatieve feedback op het werk je wel even uit het veld slaan. Therapeut en auteur Amanda E. White deelt daarom een methode om met negatieve feedback om te gaan.

“Pak een notitieboekje en een stuk papier. Creëer twee kolommen. Schrijf aan de ene kant wat er was gebeurd en wat de feedback was. Schrijf aan de andere kant wat jouw interpretatie van die feedback was”, deelt ze op haar TikTok-kanaal.

De auteur geeft daarbij ook een eigen voorbeeld. Zo kreeg ze negatieve feedback op een boek dat ze schreef. “Iemand zei iets specifieks over het format van mijn boek diegene ze niet leuk vond. Dat is wat diegene zei. Maar wat me echt pijn deed, was mijn interpretatie van die feedback. Mijn interpretatie ervan was dat ik een slechte schrijver ben. Tot overmaat van ramp bedacht ik me dat ik dit boek misschien niet had moeten uitbrengen.” Met dit voorbeeld probeert de therapeut te benadrukken dat je eigen interpretatie enorm kan verschillen met wat de feedback daadwerkelijk was.

@therapyforwomen Lmk what you think! #tiktoktherapist #tiktoktherapy #therapist #therapy#selfesteem ♬ original sound – Amanda E. White LPC Therapist

Imposter syndrome

Negatieve feedback kan er soms voor zorgen dat we het Imposter Syndrome ervaren, oftewel: het gevoel waarbij dat we niet goed genoeg zijn en dat we elk moment door de mand kunnen vallen als fraudeur. Als we negatieve feedback op het werk krijgen, kan het erin resulteren dat we er te veel over nadenken en dat onze onzekerheden het probleem veel groter maken dan het echt is. Gelukkig is er een manier om dat gevoel tegen te gaan, vertelt White. “We kunnen dit gevoel aanzienlijk verminderen als we de realiteit van wat er gebeurde kunnen scheiden van onze eigen interpretatie.”

Luister de volgende keer dus strikt naar de feedback en maak er niet iets anders van in je hoofd. En onthoud ook, feedback is uiteindelijk opbouwend bedoeld en is er vaak om jouw werk en kunnen naar een hoger niveau te tillen.

Bron: TikTok Therapy for Women | Beeld: iStock

Laatste nieuws