Recept: vegan cheesecake met granaatappelpitjes

Niemand die merkt dat het vegan is!

Als de Week zonder Vlees & Zuivel ons een ding leerde, is het wel wat een verschil we kunnen maken door minder vlees en zuivel te eten. En oké, we realiseerden ons ook dat het nog verdraaid lastig is om zuivel te vervangen. Een glas melk kun je nog wel inruilen voor een glas haver- of amandelmelk. Maar die lekkere cheesecake, hoe maak je die in hemelsnaam zuivelvrij? Wij delen een simpel en smaakvol recept.

Het key ingrediënt in een cheesecake is, jawel, de cheese. Of eigenlijk de roomkaas. Gelukkig zijn daar tegenwoordig ook volwaardige alternatieven voor. Volg de instructies hieronder op en maak de heerlijkste cheesecake!

Dit heb je nodig voor 6 cheesecakejes:

Voor de cheesecakevulling: 

  • 400 gram Violife Creamy Original
  • 100 gram kokosmelk uit blik
  • 2 gram agar-agar
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel vanille-extract

Voor de bodem:

  • 300 gram vegan koekjes naar keuze
  • 180 gram Vioblock Unsalted
  • ¼ theelepel zout

Voor de granaatappelstroop:

  • 300 milliliter granaatappelsap
  • 3 eetlepels maïzena
  • Granaatappelpitjes, ter garnering

Zo maak je het:

  1. Doe de koekjes in een blender en blend ze tot poedervorm. Voeg Vioblock en het zout toe en blend opnieuw tot het goed gemixt is. Verdeel het mengsel over 6 ingevette taartvormpjes, gebruik de achterkant van een lepel om het aan te drukken op de bodem. Zet in de koelkast. 
  2. Los ondertussen in een kleine pan op laag vuur de agar-agar op in de kokosmelk en roer goed door. Als het mengsel begint te koken, haal je de pan van het vuur en zet je de pan opzij.
  3. Meng de rest van de ingrediënten voor de vulling in een grote kom. Zijn de ingrediënten goed gemixt? Giet ze dan langzaam over de warme kokosmelk. Klop het mengsel vervolgens tot een geheel. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de taartvormpjes met koekjesbodem en zet het 4 uur in de koelkast. 
  4. Vlak voordat de cakes uit de koelkast mogen, kun je aan de slag met de granaatappelstroop. Meng in een kleine kom 100 milliliter granaatappelsap met de maïzena. Doe de rest van het sap in een kleine pan en breng het 5 minuten aan de kook. Giet het mengsel van maïzena en granaatappel erbij en klop nog 5 minuten tot er een siroop begint te ontstaan. Laat de siroop vervolgens afkoelen. 
  5. Hebben de cakes lang genoeg in de koelkast gestaan en hebben ze een goede structuur? Haal de cakes dan voorzichtig uit de vorm en serveer ze op een bord. Giet de granaatappelsiroop erover en garneer het geheel met granaatappelpitjes.

Bron en beeld: Violife 

Laatste nieuws