Het is logisch dat je na een lange periode bij een fijne werkgever toch je carrièrehorizon wilt verbreden. Maar een nieuwe baan is niet altijd wat je ervan verwachtte en je zult niet de eerste zijn die haar oude baan mist. Of de eerste die daarnaar terugkeert.
De boemerangmedewerker
Het lijkt een ware trend op carrièregebied: terugkeren naar een baan waar je eerder ontslag van nam. Deze mensen worden ook wel boemerangmedewerkers genoemd. Uit onderzoek van LinkedIn blijkt dat er steeds meer boemerangmedewerkers zijn. Zo waren in 2021 4,5 procent van de nieuwe rekruten op het platform boemerangs en was dat in 2019 nog maar 3,9 procent.
Er zijn genoeg redenen waarom mensen aan een nieuwe baan willen beginnen. Voor een deel van de mensen die ontslag nam, bleek dat ontslag niet zo bevredigend als ze dachten. Terugkeren naar hun oude job leek daardoor zo'n slecht idee niet.
De trend
De boemerangmedewerker-trend lijkt nog wel even te duren. Zo voorspelt Anthony Klotz, universitair hoofddocent management aan de Texas A&M Universiteit die de term The Great Resignation introduceerde, dat we de komende vijf jaar nog veel boemerangmedewerkers zullen zien.
De pandemie heeft ook een rol gespeeld in een toename van de boemerangmedewerkers. Zo schrijft de Financial Times dat mensen die in pandemietijden een nieuwe baan vonden, moesten beginnen in een tijd waarin thuiswerken de norm was. Dit maakte het moeilijker voor nieuwe medewerkers om grip te krijgen op de nieuwe positie en om een (sociale) band te creëren met collega's.
Voordelen voor de baas en medewerker
Je zou je kunnen afvragen waarom een werkgever een werknemer die ontslag nam weer in dienst wil nemen. Diegene wilde er immers niet meer werken, toch? Maar voor hen scheelt het veel kostbare tijd om iemand in te werken, en ook geld. Denk aan cursussen die de persoon in kwestie niet meer hoeft te volgen, omdat hij of zij een bepaalde skill al onder de knie heeft.
Maar welke voordelen heeft het precies voor de medewerker? Nou, best wel wat, zo schrijft The Financial Times. Zo keren de meesten met een hernieuwd zelfvertrouwen terug naar het bedrijf en kunnen ze hun nieuw aangeleerde vaardigheden toepassen in een vertrouwde, comfortabele omgeving. Ook kunnen de meeste mensen beter voor zichzelf opkomen en zijn ze zelfverzekerder in de omgang met hun baas. Maar ook hebben die personen vaak meer begrip voor hun baan. Dus denk je erover na om weer te solliciteren bij je oude werkgever? Dan zou het maar zo een win-winsituatie kunnen opleveren.
Bron: Stylist, The Financial Times | Beeld: iStock