Vol energie je dag beginnen? Slaapspecialist DR. Verena Senn deelt 5 tips

Een goede nachtrust betekent een goed begin van de dag!

Vol energie je dag starten begint bij goed slapen. DR. Verena Senn, Head of Sleep Research bij Emma, deelt de vijf gouden regels voor je perfecte bedtime-routine. 

Over Verena Senn

DR. Verena Senn studeerde in 2004 af met een diploma in biologie aan de Philip University of Marburg. Daarna behaalde ze een postdoctoraal diploma voor wetenschappers en ingenieurs aan de Fernuniversität Hagen, om vervolgens haar doctoraat in Neurobiologie aan de University of Basel te behalen.

In maart 2019 ging ze aan de slag als bij Emma – The Sleep Company. Als Head of Sleep Research hoopt DR. Senn om de slaap van mensen te verbeteren door hen producten aan te bieden die door de wetenschap zijn geoptimaliseerd. Als iemand veel van een goede nachtrust afweet, is zij het wel.

1. Zorg voor rust in je slaapkamer

“Goed in slaap komen is een mix van een goed ingerichte slaapkamer en het juiste gedrag”, zegt DR. Verena Senn, Head of Sleep Research bij Emma. “Je slaapkamer moet relatief koud zijn, stil en donker.” Ze raadt aan om te slapen met een raam open, als het niet te lawaaiig is. “En de slaapkamer is bedoeld voor slapen en sex, niet voor werken of televisiekijken.”

2. Werken doe je maar ergens anders

Werk je regelmatig thuis? “Probeer ergens een klein bureautje en een bureaustoel neer te zetten, en werk in elk geval nooit vanuit je bed!” zegt DR. Senn. En probeer alle schermen uit de slaapkamer te bannen, want het blauwe licht dat eruit komt kan je uren wakker houden. 

3. Creëer een ritme en een slaapritueel

Op een vast tijd naar bed gaan en opstaan is heel belangrijk voor een goed nachtrust. Vooral als je thuiswerkt, kan hier nog weleens de klad in komen – zo verleidelijk om je ’s ochtends nog eens om te draaien en ‘s avonds een uurtje langer door te werken. DR. Senn: “Kleed je elke dag aan, eet op vaste tijden en klap je laptop dicht aan het eind van de dag. Zo geef je je lijf na het werk tijd om te disconnecten en zichzelf klaar te maken voor een nacht slaap.” 

4. Kom uit de piekerstand

Kom je niet (meer) in slaap ’s avonds, dan adviseert DR. Senn om afleiding te zoeken. “Een korte meditatie kan helpen of simpele ademhalingsoefeningen. Er zijn ook speciale audioboeken met verhalen die steeds saaier worden, waardoor je in slaap zou moeten vallen. Of doe een klein lampje aan en lees wat.”

5. Een goed matras is essentieel

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat mensen het beste slapen op wat voor hun lichaamsbouw en gewicht een ‘medium firm’ matras is. Bij Emma kun je je matras 100 dagen thuis testen; veel beter dan even 5 of 10 minuten proberen in een beddenwinkel. 

En over matrassen van Emma gesproken, het Emma Boxspringbed Deluxe is een heel goede! Deze is in 2021 als beste getest door de Consumentenbond.

Emma Boxspring Deluxe

Net als elk boxspringbed bestaat het Emma Boxspringbed Deluxe uit drie delen: de box, het matras en de topper.
Met elkaar verbonden Bonellveren in het matras zorgen voor een betere ondersteuning dan bij ‘normale’ bedden, waardoor je beter slaapt en comfortabeler ligt.

Sterk, zacht en ergonomisch

  1. Het sterke onderstel van natuurlijk berkeneikenhout en Bonellveren gaat langer mee en bevordert een dynamische drukverdeling.
  2. Door de extra dikke vulling van het hoofdbord kun je heerlijk achteroverleunen.
  3. De bodem van Bonell-veren in combinatie met de 7-zone pocketveringsmatras zorgt ervoor dat het matras zich tijdens de nacht aanpast aan jouw lichaam. Daarnaast zorgt het HRX-schuim en de Fusion cut-technologie in het matras voor extra drukverlichting.

Beeld: Emma, iStock

Laatste nieuws