Good to know: dit zijn tekenen dat je bang bent voor verandering

Herkenbaar?

Thoughtful black woman looking outside window

Of het nou iets kleins of juist iets heel groots is: verandering kan best beangstigend zijn. Wat je immers ook verandert, de stap die je zet maakt je een ander mens. Het is dan ook niet gek dat het idee van verandering soms al voor de nodige stress kan zorgen. Hoe kun je bij jezelf herkennen dat je bang bent voor verandering? Wij zetten een aantal tekenen voor je op een rij.

Mogelijkheden

Laten we positief beginnen: verandering is gekoppeld aan nieuwe mogelijkheden. Wie weet ontdek je dankzij een verandering wel allemaal nieuwe dingen waar je erg blij van wordt! De keerzijde van die nieuwe mogelijkheden is echter dat angst voor het onbekende de overhand kan krijgen. Die angst zorgt er vaak voor dat we niets nieuws willen en dat er puntje bij paaltje dus niets verandert.

Hoe herken je die angst? Volgens therapeute Amber Elizabeth Smith is het lastig om dat bij jezelf vast te stellen. Daar noemt ze wel bij dat er een aantal heldere signalen zijn. Het herkennen van die signalen kan je helpen bij het bestrijden van de angst en het aangaan van verandering. "Ik weet dat het enorm eng kan zijn... In veel gevallen zijn de juiste dingen om te doen ook meteen de moeilijkste", aldus Smith tegen Stylist UK.

Op een rijtje

Op haar Instagram-pagina plaatste Smith onlangs een infographic waarop ze acht van die signalen op een rij zet. Een daarvan is dat mensen de negatieve kanten van hun situatie negeren en op zoek gaan naar het ene lichtpuntje dat er wél is. Tuurlijk, het is goed om dat ene positieve aspect te erkennen, maar het zorgt er ook voor dat je veel gevoelens onder het tapijt schuift. Op de lange termijn kom je er dan niet beter of sterker uit.

Andere signalen zijn volgens Smith dat je bang bent voor de toekomst en dat je vaak plannen afzegt, ondanks dat je er wel veel zin in hebt. Vasthouden aan een baan die je eigenlijk niet (meer) leuk vindt is tevens een belangrijk punt. Ook wijken mensen die bang zijn voor verandering nauwelijks af van hun vastgeroeste patronen en nemen ze vaak 'the easy route'. Hun kwaliteit van leven wordt dat niet per se beter, maar in elk geval ook niet minder.

Reacties

De post van Smith maakt veel los bij lezers. In de reacties worden wijze woorden en persoonlijke verhalen gedeeld. "We moeten verandering omarmen in plaats van vrezen. Dat is hoe we groeien, leren en onszelf ontplooien!" schrijft iemand. Een ander schrijft: "De realisatie dat ik ongelukkig ben en er vervolgens niets aan doen is een signaal voor mij. Dat is hoe ik normaal gesproken vaststel dat ik bang ben voor een eventuele verandering en dat ik het avontuur moet aangaan", schrijft een ander.

Lichtpuntje

De afgelopen twee jaar waren door het immer aanwezige virus voor niemand makkelijk. Dat kan ervoor zorgen dat verandering nu extra intens aanvoelt. Toch bevinden we ons op een punt waarop er weer licht in de duisternis te zien. Weet dat je zeker niet de enige bent die veranderingen als spannend ervaart en durf af en toe een kleine stap te zetten. Je zult zien dat je er blijer uitkomt en de verandering je nieuwe inzichten oplevert!

Bron: Stylist UK | Beeld: iStock