Internationale Dag Tegen Racisme en Discriminatie: deze activisten zijn het volgen waard

Anno 2022 is er nog steeds sprake van racisme en discriminatie.

Lees ook

Het is vandaag de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, een dag waarop we extra stil staan bij de ongelijkheid die er anno 20222 nog steeds is. Op basis van achtergrond, genderidentiteit, seksuele oriëntatie en sekse. Op social media spreken verschillende activisten zich uit over deze kwestie. We zetten er een paar op een rijtje!

Internationale Dag Tegen Racisme en Discriminatie

Internationale Dag Tegen Racisme en Discriminatie bestaat al sinds 1960 en is destijds uitgeroepen door de Verenigde Naties. 62 jaar later is er helaas nog steeds sprake van racisme en wordt er nog steeds gediscrimineerd. Volgens Amnesty International zorgt discriminatie voor ‘ongelijkheid en uitsluiting van individuen en groepen.’ Des te belangrijker om je stem te laten horen, vinden ook deze activisten.

1. Naomie Pieter

Naomie Pieter zet zich al jaren in voor antiracisme en black queer activisme. Op haar social media en in haar TEDx Talk spreekt ze zich regelmatig uit over ongelijkheid en wat de kracht van je eigen stem is. Want, zo liet ze in een interview met Marie Claire weten: ‘Mijn stem is onderdeel van een groter geheel. Een groter en maatschappelijk doel.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Naomie Pieter (@naomiepieter)

2. Chanel Matil Lodik

Chanel Matil Lodik, beter bekend als Marketingvrouw, schrijft op haar Instagram over antiracisme, diversiteit en inclusie. Door middel van persoonlijke verhalen, maar ook uitleg over kwesties als wat je privileges zijn en de verschillende vormen van feminisme.

 3. Deni Todorovič

Deni Todorovič is naast stylist een LGBTQIA+ activist die regelmatig voor de camera staat om diens volgers alles te leren over de LGBTQIA+-community. Zijn het niet de fabuleuze outfits, dan inspireert Deni met krachtige quotes en Queer Q&A – een snelle bijscholing over alles wat je moet weten over de LGBTQIA+-community.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Deni Todorovič (@stylebydeni)

Week tegen Racisme

De Internationale Dag Tegen Racisme en Discriminatie is de aftrap van de Week tegen Racisme. In deze week organiseren verschillende antidiscriminatiebureaus evenementen zoals workshops en debatten. Zo spreekt presentator Jörgen Raymann vandaag met Rabin Baldewsingh, Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. Ook spreekt Raymann met Mpanzu Bamenga, de winnaar van de Mensenrechtprijs 2021. Dit is te volgen via een livestream. 

Bron: Amnesty International, SER | Beeld: Pexels, Instagram

Laatste nieuws

Zie ook