Aan deze tekenen merk je of je in een toxic werkomgeving gaat werken

Deze red flags kun je voor je eerste dag al herkennen!

Voor je aan een nieuwe baan begint, is het altijd handig om vooraf wat research te doen. Niet alleen wat je taken zullen zijn, maar ook hoe de werkomgeving is. Het kan namelijk zo zijn dat je in een toxic werkomgeving terechtkomt.

Toxic werkomgeving

Hoewel je het misschien niet meteen zult verwachten, kan een toxic werkomgeving veel met je gemoedstoestand doen. Zo kan een baan in deze omgeving ervoor zorgen dat je minder slaapt, meer strest en je zelfs geen energie en motivatie meer hebt om op zoek te gaan naar een andere baan.

Helaas is het best lastig om de red flags bij een nieuwe baan op voorhand te ontdekken. Vaak gebeurt dit pas bij het sollicitatiegesprek of als je al bent aangenomen. Toch kun je, voor je de motivatiebrief de deur uit stuurt, nog wel wat research doen. Wij sommen op waar je op moet letten.

1. Mensen die er werken praten slecht over collega’s

Dankzij LinkedIn kun je tegenwoordig heel makkelijk een bericht sturen naar iemand die er werkt of gewerkt heeft. Mary Abbajay, president van het adviesbureau voor leiderschapsontwikkeling Careerstone Group, adviseert zelfs om dit te doen. Ze legt uit: “Het is de beste manier om uit de eerste hand een kijkje te nemen in het bedrijf”. Hoe iemand reageert op je bericht en wat voor antwoorden er gegeven worden, zegt veel over de werkplek.

2. Er is een patroon in de slechte recensies te lezen

Net als dat je recensies van een restaurant of winkel online kunt vinden, zijn die er ook te vinden van bedrijven. Let hierbij op terugkerende thema’s en of je daaruit kunt afleiden of er een onrustige werkcultuur heerst. Als je daar dan gaat werken, weet je dus ook dat je daar last van kunt krijgen. Neem het overigens met een korreltje zout en probeer meerdere recensies te lezen. Zo krijg je een eerlijke blik in het bedrijf.

3. Je ziet video’s over slecht leiderschap

Met websites als YouTube is het heel eenvoudig om interviews terug te zien. Zoek eens op of jouw bedrijf dit ook heeft, en wat er in het interview wordt gezegd. Zijn de mensen voor de camera niet beleefd? Dan is de kans groot dat ze ook gemeen zijn in hun dagelijkse gedrag.

4. Je wordt niet gewaardeerd als collega

Een organisatiecultuur is heel belangrijk in het bedrijf. Hoe er met jou als werknemer wordt omgegaan, zegt immers veel over je toekomst binnen het bedrijf. Jocelyn Lai, Global Head of Talent Acquisition bij DuoLingo, geeft daarom het advies om goed naar de organisatiestructuur te kijken. “Het gaat er voor mij om hoe je gewaardeerd wordt als medewerker en als mens. Er zijn veel aspecten aan toxiciteit” aldus Lai. Dit kun je screenen door te kijken op hun LinkedIn of social media, bijvoorbeeld.

5. Er zijn rechtszaken aangespannen wegens vermeende discriminatie of oneerlijke arbeidspraktijken

Je kunt online veel vinden in lokale rechtbankdossiers. Wanneer je na de vorige tekenen nog steeds twijfelt, kan het dus geen kwaad om het bedrijf in een dossier op te zoeken. Of zoek verder naar nieuwsberichten over de zaak in kwestie. Als een werknemer zijn werkgevers heeft aangeklaagd, of dit andersom is gebeurd, wil je dat waarschijnlijk wel weten voordat je ergens gaat solliciteren.

Bron: Huffpost | Beeld: iStock

Laatste nieuws