Deze workout helpt je om beter te slapen

Sport jezelf naar dromenland!

Niets is vervelender dan plafonddienst. Uren naar het plafond staren, terwijl je maar niet in slaap valt. Komt dit omdat je te veel strest? Dankzij deze workout krijg je alsnog je welverdiende slaap!

Beter slapen

We snappen heel goed dat je geen behoefte hebt aan een intensieve workout als je op weinig slaap teert. Toch is het zeker aan te raden om een keer voor het slapen een workout te doen. Naast dat sporten veel voordelen voor je gezondheid heeft, kan het ook de oplossing bieden voor jouw slaapprobleem.

Volgens dr. Nerina Ramlakhan, auteur van het boek Tired But Wired, kan fysieke beweging namelijk helpen om de chemische stof adenosine te produceren, die slaperigheid bevordert en ervoor zorgt dat melatonine effectiever werkt. "De opbouw van de niveaus van adenosine is de katalysator om de productie van adrenaline en andere stimulerende hormonen te stoppen en initieert de biochemische veranderingen die nodig zijn voor de slaap."

Weerstandsoefeningen

Klinkt veelbelovend, maar betekent – gelukkig – niet dat je meteen een intense HIIT workout moet volgen. Eigenlijk werkt cardio helemaal niet. In een recent onderzoek in The American Heart Association journal vergeleken ze aerobics, weerstands- en gecombineerde trainingsroutines om te achterhalen welke het beste was om de slaap te verbeteren. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de duur, efficiëntie en kwaliteit van de slaap toenamen in de groep die weerstandsoefeningen deden. Weerstandsoefeningen zijn oefeningen met een weerstandselastiek of lichte gewichten.

Bij weerstandsoefeningen geeft je lichaam hormonen af die schade aan de weefsels signaleren en het lichaam aanmoedigen om beter te slapen. No worries, want je hoeft geen langdurige workout te doen. "Je hoeft geen enorme hoeveelheden intensieve activiteit te doen om de voordelen te plukken, gewoon elk uur of zo gedurende de dag bewegen is gunstig", aldus dr. Ramlakhan.

Bron: Stylist | Beeld: iStock