Voor vrouwen is het soms geen pretje om de pil te slikken. De hormonen gieren door je lichaam, je houdt vocht vast en er komen andere kwaaltjes om de hoek kijken. Al jaren doen er geruchten de ronde dat er een speciale anticonceptiepil komt voor mannen, maar is dat eigenlijk wel goed?
Anticonceptiepil
De pil slikken is nu vooral voor vrouwen een manier om niet zwanger te raken en/of menstruele klachten te verminderen. Wanneer je het puur als anticonceptie gebruikt, is het van belang dat je het dagelijks slikt. Maar wat als je dit overlaat aan je partner? Naast dat je vertrouwen op de proef wordt gesteld – je moet er immers van uitgaan dat je partner de pil slikt – kan het jullie relatie ook veranderen.
Door de anticonceptiepil kun je namelijk last krijgen van stemmingswisselingen en een verminderd libido. Toch heeft het ook zijn voordelen, omdat je met de mannenpil zelf bepaalt of je toe bent aan kinderen. Op dit moment ligt deze beslissing vooral bij vrouwen, die een breed scala aan anticonceptie hebben. Ondanks dat ligt het percentage ongeplande zwangerschappen toch nog op 40%. Met de mannenpil zou dit een extra bescherming kunnen zijn, aangezien het aanbod van anticonceptie bij mannen juist heel beperkt is.
Daarnaast kun je in plaats van een verminderd libido ook juist een hoger libido krijgen, wat weer goed kan zijn voor jullie relatie. Het scheelt stress – zoals angst dat het condoom kapotgaat – en je bent meer ontspannen. En dat kan voor vuurwerk tussen de lakens zorgen.
De mannenpil
Dat de mannenpil nog niet op de markt is, komt door meerdere dingen. "Ten eerste is de biologie van mannen een stuk gecompliceerder dan die van vrouwen", legt Stephanie Page uit aan Scientias.nl. Page doet onderzoek naar een anticonceptiepil voor mannen op basis van het mannelijke geslachtsorgaan testosteron. Dit werkt alleen heel anders dan bij de hormonale anticonceptie voor vrouwen. "Bij mannen ligt dat ingewikkelder. In hun geval moet een hormonale anticonceptiemethode ervoor zorgen dat het de miljoenen zaadcellen die een man dagelijks produceert, blokkeert."
Dat de wetenschap van de mannenpil een stuk ingewikkelder is, moge duidelijk zijn. Voorheen was er namelijk ook sprake van levertoxiciteit als een man oraal testosteron zou innemen, wat kan leiden tot leverschade. Dat is op dit moment niet meer aan de orde. Wanneer een man de anticonceptiepil zou slikken, dan moet dit ook twee á drie keer per dag gebeuren. Dit komt doordat het testosteron niet lang in het bloed blijft zitten. Indien dit niet gedaan wordt, zal het ook minder effect hebben.
Met de komst van de mannenpil zijn er meer mogelijkheden voor koppels of bedpartners. "De introductie van de mannenpil zou ervoor kunnen zorgen dat niet alleen vrouwen kunnen kiezen om een zwangerschap te voorkomen wanneer zij hier niet aan toe zijn, maar ook mannen dit zouden kunnen", aldus Page.
Bron: Scientias, Very Well Health | Beeld: Pexels