Actiever in de avond? Met deze tips ben je overdag ook productief

Experts geven advies.

Als je een avondmens bent, piek je vaak aan het einde van de dag. Dit kan erg lastig zijn met een 9-5 job, want in de ochtend wordt er al van je verwacht dat je productief bent. Dankzij deze handige tips ben jij voortaan ook overdag actief – en daar komt geen koffie aan te pas.

Productief in de ochtend

Je hebt veel moeite om je bed uit te komen en jezelf in een outfit te hijsen. Werken in de ochtend is voor een avondmens soms geen pretje. Met de komst van het thuiswerken – wat voornamelijk tijdens de lockdown vaak werd gedaan – hebben we veel geleerd over onze natuurlijke werk- en energiepatronen. Geen mail of collega zit jouw flow in de weg als je vanuit je eigen omgeving werkt. De switch om weer naar kantoor te gaan kan dus erg veel moeite kosten voor avondmensen, stelt Rashelle Isip, productiviteitsconsultant en coach voor tijdmanagement.

Geen zorgen als de klok jouw vriend niet is, want volgens Isip kun je er wel degelijk iets aan doen om je dag actiever in te delen. “Er is een algemene misvatting dat productief zijn betekent dat taken op dezelfde manier, met dezelfde snelheid, met hetzelfde niveau van focus en aandacht worden uitgevoerd. Er zijn nuances als het gaat om het doen van je werk”. Als je weinig flexibiliteit bij je baan hebt, dan heb je zeker wat aan onderstaande tips!

Werk met je natuurlijke energie in plaats van ertegen

Het is heel leerzaam om je eigen energiepatroon te kennen. Als je dit namelijk weet, kun je hier rekening mee houden bij het plannen van werkzaamheden. Haal bijvoorbeeld het meeste uit die piek van drie uur creatieve en probleemoplossende energie, zegt Anna Dearmon Kornick, een timemanagementcoach en de presentator van de podcast ‘It’s About Time‘. “Als je je piekenergie koppelt aan je belangrijkste werk, kun je sneller en nauwkeuriger werken – in feite vertienvoudig je je productiviteit.”

Pak de ‘makkelijke’ werktaken aan in de ochtend

Als je taken hebt die weinig inspanning kosten, zoals het beantwoorden van een mail of het plannen van een vergadering, kun je deze het beste in de ochtend doen. Deze taken kosten weinig moeite en putten je daardoor niet uit. Isip stelt daarom voor om een lijst te maken van die activiteiten en ze meteen te doen als je dag begint. Je bent hierdoor nog steeds productief en kan de ‘moeilijke’ taken voor de middag bewaren.

Voorkom eventuele afleidingen tijdens je piekuren

“Als je eenmaal creatief bent, wil je die tijd maximaliseren”, zegt Holland Haiis, werkplekstrateeg en executive leadership coach. Volgens haar kun je daarom beter het geluid van je telefoon en andere apparaten op stil zetten, en eventuele extra browsertabbladen zoals social media sluiten – want dit kan net zo goed afleidend zijn.

Werk samen met andere mensen die ook geen ochtendmens zijn

Net als jij zijn er een hoop anderen die niet actief zijn in de ochtend. Bespreek het eens met je collega’s en zoek uit of er mensen zijn met wie je samen kunt werken. Al is het alleen maar om ideeën te pitchen of ergens over te brainstormen. Door een ‘verantwoordelijkheidspartner’ te hebben, kun je elkaar helpen om actief te zijn. Haiis legt uit: “Als mensen zijn we bedraad om gesprekken te voeren. Brainstormen en ideeën uitwisselen met een verantwoordelijkheidspartner zal je helpen om gemotiveerd te blijven en prikkelt de happy brain chemicals; door de dopamine, oxytocine en serotine zul je merken hoe gemakkelijk het is om ideeën te bedenken en te creëren.”

Bron: Huffpost | Beeld: iStock

Laatste nieuws