Dit is de kracht van oogcontact (en zo verbeter je het)

Het is voor de één een stuk makkelijker dan voor de ander.

Iemand tijdens een gesprek veel aankijken kan erg ongemakkelijk voelen. Toch kan oogcontact er onder andere voor zorgen dat je een diepere connectie met je gesprekspartner opbouwt. Wij vertellen je alles over de voordelen van oogcontact en de manieren waarop je het bij jezelf kunt verbeteren.

Verbinding en vertrouwen

Oogcontact is een van de manieren waarop we non-verbaal met elkaar kunnen communiceren. Het kan ervoor zorgen dat mensen zich met elkaar verbonden voelen en beter in zich opnemen wat er allemaal gezegd wordt in het gesprek. Ook zorgt het ervoor dat we ons op ons gemak voelen en dat er naar elkaar gecommuniceerd wordt dat de ander te vertrouwen is. Toch worden er ook veel aannames gemaakt rondom oogcontact.

Empathie voor elkaar

Wat is, naast het creëren van een open sfeer, het grote voordeel van het maken van oogcontact in een gesprek? “Onderzoek wijst uit dat oogcontact je voorbereidt op het voelen van empathie voor de ander. Bij beide gesprekspartners wordt hetzelfde deel van het brein geactiveerd dat daarvoor zorgt”, aldus therapeute Madeline Lucas. Dit zorgt ervoor dat we er meer voor open staan om emoties met de ander te delen. Ook laat het, in combinatie met het lichtjes schudden van je hoofd en het nadoen van gezichtsuitdrukkingen, zien dat je actief naar de ander luistert en goed oplet.

Waarom we oogcontact soms vermijden

Hoe kan het dat we vaak moeite hebben met het maken van oogcontact? Volgens social worker Kassondra Glenn zijn er verschillende redenen voor. “Een daarvan is sociale ongemakkelijkheid of sociale angst. Daarbij ervaren we angstige gevoelens in sociale settings, waardoor oogcontact overweldigend wordt”, legt Glenn uit. Ook kan een gebrek aan oogcontact volgens Glenn worden veroorzaakt door verveling of afleiding. Bovendien kunnen plotselinge gedachten over het gespreksonderwerp ervoor zorgen dat iemand het oogcontact onderbreekt. “Daarom is het belangrijk om iemand om opheldering te vragen, in plaats van meteen te denken dat diegene niet geïnteresseerd is in wat je vertelt”, aldus Glenn.

Een uitdaging

Voor de één is het veel makkelijker om oogcontact te maken dan voor de ander. “Voor sommige mensen is het maken van oogcontact iets heel natuurlijks, waar ze geen moeite voor hoeven te doen”, aldus Lucas. Anderen kan het juist een kwetsbaar, aanvallend of ongemakkelijk gevoel opleveren. “Wat de reden ook is, het vermijden van oogcontact is de manier waarop we onszelf in een gesprek beschermen tegen gevaar”, zegt Lucas. “Het is belangrijk om je te realiseren dat een gebrek aan oogcontact niet per se veroorzaakt hoeft te worden door desinteresse, omdat neurodiversiteit en andere mentale redenen dus ook een rol kunnen spelen.”

Oogcontact oefenen met jezelf

Oogcontact is dus belangrijk, maar gaat niet iedereen even goed af. Wat kun je doen als je meer oogcontact met je gesprekspartners wilt maken? Je kunt beginnen door een focuspunt op iemands gezicht te nemen, het liefst het punt tussen de wenkbrauwen. Dat zorgt ervoor dat je iemand niet ‘hard’ aankijkt, waardoor je niet intimiderend overkomt. Een andere tip is om met jezelf te oefenen voor de spiegel, op een plek waar je je veilig voelt. “Breng wat tijd met jezelf door en oefen veel, zodat je een goede basis hebt voor je het gesprek met anderen aangaat. Heb ook geduld: net als bij veel andere vaardigheden vergt het maken en vasthouden van oogcontact tijd. Je zult merken dat het na verloop van tijd steeds makkelijker wordt”, aldus Lucas.

Bron: Well and Good | Beeld: iStock

Laatste nieuws