De tijd waarin iemand 35 jaar of langer bij een bedrijf in dienst bleef, ligt achter ons. We willen na een paar jaar – soms zelfs een paar maanden – wat anders. Waarom je weg wilt bij je huidige baan is dus geen gekke vraag tijdens een sollicitatiegesprek. Maar hoe beantwoord je 'm het beste?
Focus je niet te veel op negatieve aspecten
Je hebt voor jezelf wel op een rijtje waarom je een nieuwe baan wilt. En het is logisch dat een recruiter je vraagt waarom je je huidige baan wilt verlaten. Zo krijgt diegene inzicht in wat je prioriteiten en wensen zijn. Toch is het best lastig om antwoord te geven op die vraag. Want hoe eerlijk kun je zijn?
Coach en marketeer Ariel Niu legt op TikTok uit dat het verleidelijk is om te eerlijk te zijn over de reden waarom je je huidige baan wilt verlaten. Bijvoorbeeld door te zeggen dat je je verveelt op het werk, dat je collega's mwah zijn, dat het bedrijf mwah is, dat je weinig leert, dat je niet genoeg betaald krijgt en dat je niet je volledige skillset kunt benutten.
Bruggetje naar nieuwe baan
Hoewel het heel normaal is dat je om bovenstaande redenen je huidige baan wilt verlaten, kun je het beter niet op die manier verwoorden. Volgens Niu is het belangrijk dat je duidelijk maakt dat je dankbaar bent voor het huidige werk dat je doet. "Ik ben erg dankbaar voor mijn huidige baan", is volgens haar een manier waarop je dat kunt uitdrukken. Leg ook uit waarom, bijvoorbeeld door de vertellen dat het precies was wat je zocht op het moment dat je daar begon, dat je er veel hebt geleerd, maar dat je de baan nu bent ontgroeid.
Dat je de baan ontgroeid bent, kun je volgens Niu dan weer op de volgende manier uitdrukken: "Ik heb aan heel veel projecten meegewerkt en ik heb veel geleerd. Zoveel, dat ik mijn rol nu ben ontgroeid." Volgens Niu kun je op dit moment ook een bruggetje maken naar de functie waar je op dat moment naar solliciteert. "Mijn prioriteiten en wensen zijn veranderd en komen overeen met uw bedrijf." Leg vervolgens uit waarom je het bedrijf waar je solliciteert zo leuk vindt en waarom het overeenkomt met jouw normen en waarden. Op deze manier zorg je ervoor dat je niet te boek komt te staan als een negatief persoon die klaagt over het werk, maar als een positief iemand die graag nieuwe dingen wil leren.
Bron: Stylist UK, TikTok | Beeld: iStock