Skin Fasting: minimalistische beautytrend wordt steeds populairder

Volgens een dermatoloog kan een ontzettend basic skincare routine juist heel gezond zijn.

Een skincare routine van twintig stappen, skin slugging, een tester hier en een crème daar…Je huid wordt eindeloos vertroeteld. Maar soms is ook al deze liefde voor je huid gewoonweg too much. Er is nu een steeds populairdere tegenhanger te zien: de skin fast. Wat het is, en hoe je het inzet? Coveteur heeft het nagevraagd bij dokter Simran Sethi.

Skin fasting

In feite is skin fasting vergelijkbaar met een eliminatie-dieet – denk bijvoorbeeld aan het FODMAP-dieet. Het idee is dat je helemaal back to basics gaat met je skincare. Geen toners, geen serums, geen uitgebreide routines. Huidirritatie kan namelijk ook komen doordat je te véél verzorgingsproducten gebruikt.

“De schoonheidsindustrie is behoorlijk verzadigd, en nu online shoppen de norm is geworden, hebben mensen de kans niet meer om één-op-één een consultatie te doen met een dermatoloog of schoonheidsexpert om te bepalen welke producten voor hun huid werken”, legt Sethi uit.

Wat je doet

Door zoveel mogelijk stappen uit je skincare regimen te halen, geef je je huid ruimte om op adem te komen. En vanaf daar kun je vervolgens uitzoeken wat je gezicht écht nodig heeft voor een gezonde glow. “Voor een effectieve skin fast, raad ik aan om met de meeste producten uit je routine te stoppen en een switch te proberen naar alleen een zachte cleanser en een moisturiser die rijk is aan lipiden”, stelt Sethi.

En wat betreft zonbescherming? “Kies niet voor een zonnecrème met een chemische beschermlaag, maar ga voor een zonbescherming op basis van een fysieke beschermlaag, met zink of titaniumoxide”, deelt Sethi. Dit houd je vervolgens twee à drie weken vol, waarmee je huid de kans heeft om ook z’n natuurlijke bescherming weer op te bouwen.

Vervolgens begin je één voor één weer verschillende producten te introduceren aan je huid. Dit doe je in perioden van twee weken. “Dit helpt je identificeren voor welke producten je huid zo gevoelig was voor je skin fast”, vat dokter Sethi samen.

Wat is het nut ervan?

Sethi legt uit: “Skin fasting is een goede manier om je huid weer te kalmeren en de natuurlijke lipidelaag te herbouwen. Deze laag voorkomt dat allergenen en vervuilende stoffen je huid binnendringen en beschadigen, en helpt de vochtbalans in je huid te behouden.” En wanneer je dus te veel scrubt, smeert en poetst, beschadig je die laag onbedoeld. Hiermee kun je klachten creëren zoals een brandend gevoel, jeuk, puistjes of droogheid.

“Wanneer een cliënt bij ons komt met dit soort problemen, dan doen we eerst een skin fast van minstens drie weken,” vertelt Sethi aan Coveteur. “En daarna herintroduceren we stap voor stap de producten die de cliënt nodig heeft in de routine.”

Ook proberen?

Mocht je nu direct je hele skincare shelf willen wegdoen, dan raden we je aan daar nog even mee te wachten. Een geïrriteerde huid is namelijk niet direct een teken dat het tijd is voor een skin fast. Als je huid er stevig en zichtbaar gehydrateerd uitziet, dan is die lipidelaag van je huid waarschijnlijk gewoon in orde. Dan kan de oorzaak van die huidirritaties dus iets anders zijn, en kun je je skincare routine gewoon blijven volgen. Goed om te weten!

Bron: Coveteur | Beeld: Pexels, Cottonbro

Laatste nieuws