Dit is hoe je je skincare routine afstemt op het voorjaar

Zo maak je je huid zomerklaar!

Met stijgende temperaturen, meer zon en volop leuke dingen om deze lente in de buitenlucht te ondernemen, wil je natuurlijk opperbest in je vel zitten. En een healthy glow kan daarbij niet ontbreken. Maar hoe vorm je je winterse skincare regimen nu om naar een lente-proof routine? We leggen het je uit.

Skincare in de zon

Allereerst: zo gauw het grauwe weer plaatsmaakt voor de zon, zoeken we met z’n allen massaal de buitenlucht op. En dit betekent dat je huid best een stukje ondersteuning kan gebruiken bij de zonnebescherming. Hoewel de zon nog niet op volle kracht schijnt en je nog niet wegsmelt wanneer je erin zit, is de hoeveelheid UV-straling ongemerkt al best hoog. Dat betekent dat je nu enorm op het beschermen van je huid moet letten. Een UV-filter zou elk seizoen – ja, óók in de winter – in je dagelijkse huidverzorgingsroutine moeten zitten. Maar in het voorjaar en de zomer is een filter met minimaal SPF 30 aan te raden. Heb je nog een verpakking liggen van vorig jaar? Check de houdbaarheidsdatum even. Zonnefilters verliezen hun werkzaamheid onder invloed van licht, zuurstof en temperatuur, dus dikke kans dat het flesje van vorig jaar geen bescherming meer biedt.

Lichter, milder, zachter

In de winter is het wat je huid betreft meestal alle hens aan dek. De kille buitenlucht stript je huid al gauw van alle vocht, en dus slaan we in het najaar volop aan het scrubben en smeren. Met warmer weer is je huid beter in staat om z’n eigen natuurlijke olielaagje te creëren.

Switch dus van een dikke hydraterende cleanser naar iets milders. Cleansers op gel-basis zijn een goede optie, en ook schuimende cleansers op waterbasis passen goed bij de behoeften van je huid in de lente.

Hetzelfde geldt voor het exfoliëren in de lente. Die droge winterhuid maakt plaats voor een zacht zomerhuidje, en dus kan je ook met je exfoliant een stukje zachter te werk gaan – er zijn simpelweg minder dode huidcellen om weg te scrubben. En extra belangrijk: wanneer je te veel exfolieert, maak je je huid alleen maar gevoeliger voor de zon. En juist dat wil je in het voorjaar en de zomer natuurlijk voorkomen.

Hydrateren

Eindeloos smeren en je huid vertroetelen kan in de winter heel lekker zijn. Maar in het voorjaar is het toch echt weer tijd om de zware crèmes weer in de koelkast te zetten. Een al te zware moisturizer in de zonnige maanden, kan ervoor zorgen dat je huid vettig wordt – of zelfs dat je last krijgt van puistjes.

Dat betekent niet dat je dan je hydratatie maar tot een minimum moet beperken. Zweet en zonneschijn kunnen je huid namelijk ook uitdragen. Gouden tip is om de komende tijd te kiezen voor een moisturizer op waterbasis met een beetje hyaluronic acid erin. Deze stof helpt je huid om water vast te houden zónder voor vettigheid te zorgen.

Wekelijkse kuur

Nu is er nog één manier om je huid net dat extra zetje te geven: een wekelijks maskertje. Met een sheetmasker bijvoorbeeld, daarmee trakteer je je huid in korte tijd op een flinke dosis hydratatie. En je kunt er nog een schepje bovenop gooien door aan de slag te gaan met een gezichtsroller. Dat rollen kan over het maskertje heen. Maak opwaartse bewegingen langs je kaakcontouren, over je jukbeenderen, op je neusbrug en over je voorhoofd. Met deze do-it-yourself-massage stimuleer je de doorbloeding in je gezicht, en daardoor worden de ingrediënten uit je masker beter opgenomen.

Bron: Marie Claire archief, Makeuptutorials.com | Beeld: iStock

Laatste nieuws