Karlsruhe is dé bestemming voor je city trip voor dit jaar

Laat je verrassen door deze bruisende Duitse stad.

Denk je aan bestemmingen voor een city trip bij onze Oosterburen? Dan denk je waarschijnlijk aan Berlijn, Hamburg of München. Schade, want de kosmopolitische stad Karlsruhe heeft alle ingrediënten voor een succesvolle city break!

Let's go

Mocht je nog nooit van Karlsruhe gehoord hebben, dan is het hoog tijd om kennis te maken met de aan de Rijn gelegen stad. De diverse en levendige stad is de perfecte bestemming voor een city break, eentje waar je cultuur kunt proeven, waar je kunt genieten van muziek en waar je kennis kunt maken met culinaire traktaties van over de hele wereld.

Wist je bijvoorbeeld dat het een roodkleurig zandstenen piramide het marktplein van Karlsruhe siert? Dat je exotische dieren kunt spotten in de zoological gardens? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de sfeervolle winkelstraten, vele marktjes en het bruisende nachtleven. Op de toeristische website van Karsruhe lees je er alles over!

Heb je moeite met kiezen uit alle gems die Karsruhe te bieden heeft? We've got your back. Wij delen onze vijf favorieten:

Geniet van het uitzicht vanuit het Karlsruhe-paleis

Gek op architectuur? Dan zit je in Karlsruhe goed. In de Innenstadt vind je niet alleen leuke shops en restaurantjes, maar ook het Karlsruhe-paleis, of het Karlsruher Schloss zoals je het op de bordjes aangegeven zult zien staan. Maar liefst 32 straatjes leiden tot dit pareltje, en de 165 traptreden naar de ingang van het kasteel leiden op diens beurt tot een prachtig uitzicht over de stad, waarbij je ook de toppen van het Zwarte Woud kunt zien.

Beeld: © Karlsruhe Tourismus

Gek op cultuur? Dan hoef je het paleis niet te verruilen voor een andere hotspot. Het paleis huist namelijk ook het Badisches Landesmuseum (op z'n Engels: Baden State Museum). Dit is het grootste cultureel historisch museum in Badem-Würtemberg - de provincie waarin Karlsruhe zich bevindt. Met grote kunstcollecties kijk je hier je ogen uit.

Bezoek het ZKM

Het ZKM (Zentrum für Kunst und Medien) mag je eigenlijk niet overslaan tijdens je bezoekje aan de Badem-Würtemberger stad. Het is een media- en kunstmuseum dat momenteel op de vierde plaats prijkt op de lijst van belangrijkste kunstinstellingen ter wereld, en het was het allereerste interactieve museum ter wereld. Klinkt misschien wat abstract, maar dit houdt in dat je bezoek aan dit museum een interactieve ervaring wordt, waarbij je ook zelf je creativiteit kunt uiten: bezoekers worden namelijk aangemoedigd om met de exposities aan de slag te gaan. O, en alle interesses worden bediend: van schilderkunst tot beeldhouwkunst tot fotografie.

Verken de stad met de NaturRADtour

Dat Karlsruhe de plek is om musea te bezoeken, weten we inmiddels. Maar een goede citytrip moet op meerdere vlakken scoren, en wat dat betreft stelt Karsruhe niet teleur. Wist je bijvoorbeeld dat de stad rijk is aan natuur? En die plekken kun je het beste verkennen op de fiets, terwijl je de NaturRadtour volgt.

Beeld: © Karlsruhe Tourismus, Andrea Fabry

Die NaturRadtour is een fietsroute die je langs de mooiste pareltjes van Karslruhe gidst: van de Rijnvlakte, langs het Hardtwald tot het Kinzig-Murg-Rinne-bassin. Verlaat vervolgens de stad en de route leidt je langs de heuvelachtige regio Kraichgau en het noorden van het Zwarte Woud. In totaal leg je 48 kilometer af, maar dan heb je je ogen ook goed de kost gegeven. En don't you worry, want op de elektrische fiets is dit prima te doen.

Trek naar Durlach

Karlsruhe kent verschillende wijken en de grootste van de stad is Durlach. De oude binnenstad van deze wijk is met z'n stadsmuren, smalle straatjes, oude ruïnes en het paleisplein ontzettend charmant. Niet alleen leuk om doorheen te slenteren, maar ook om even te genieten van een pauze. Zo heb je er tig kleine restaurantjes en cafétjes waar je een kop koffie kunt drinken of een hapje kunt eten. Ten oosten van Durlach vind je de Turmberg: hier kun je heerlijk wandelen en op een heldere dag kun je zelfs een glimp van de Vogezen opvangen!

Doe aankopen bij de wekelijkse Gutenbergplatz-markt

Local goods scoren is voor velen een must tijdens een city trip. Geldt dat ook voor jou? Dan mag je zeker de weekmarkten in Karlsruhe niet overslaan. Niet alleen tik je hier regionale lekkernijen op de kop, maar Spaanse, Italiaanse en Aziatische delicatessen gaan hier ook over de toonbank.

De Gutenbergplatz in Karlsruhe. Beeld: © Karlsruhe Tourismus, Fabian von Poser

De versmarkten van Karslruhe vind je op verschillende plekken in de stad, maar de wekelijkse markt op de Gutenbergplatz is er eentje die je zeker moet bezoeken. Elke dinsdag, donderdag en zaterdag stallen meer dan veertig kraamhouders hun producten uit. Kijk je ogen uit en geef hier zeker je smaakpapillen de kost. Ga je in de zomer? Dan tref je hier met name locals aan op een van de vele terrassen.

Openingsbeeld: © Karlsruhe Tourismus, Christoph Düpper