1 op 3 vrouwen ervaart seksuele intimidatie op de werkvloer: 'Er is veel victim blaming'

Harriet King vertelt over haar platform de.Trybe, waarmee ze slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag bijstaat.

Businesswomen brainstorming over new business ideas

Wist je dat 1 op de 3 vrouwen seksuele intimidatie op de werkvloer ervaart? Harriet King ondervond dit op zowel persoonlijk als professioneel vlak. Met haar online platform de.Trybe helpt ze overlevers. Marie Claire sprak haar over dit probleem, haar platform en haar ervaringen.

Hoe ben je op het idee gekomen?

"Door mijn achtergrond als in-house arbeidsrechtadvocaat viel het me op hoe bedrijven omgaan met klachten als het gaat om seksuele intimidatie en misbruik op de werkvloer. Op het moment dat ik zelf slachtoffer werd en vervolgens als overlever het hele proces door moest, ervaarde ik hoe traumatisch en eenzaam dit is. Ik besloot iets te doen om andere overlevers te helpen en ze een community en toegang tot betrouwbare en relevante hulpmiddelen te bieden. Ik wil dit grote probleem op de kaart zetten en hopelijk verandering teweegbrengen."

Met wat voor vooroordelen krijgen slachtoffers vaak te maken?

"Er is veel victim blaming. Zo ligt de focus tijdens het onderzoek op de werkvloer op het slachtoffer. Denk aan vragen als: haalt ze er voordeel uit als ze het heeft verzonnen? Vaak krijgen overlevers vragen als: had je gedronken? Wat voor kleding had je aan? Er wordt over het algemeen aangenomen dat verkrachting altijd gewelddadig is, terwijl er ook sprake van verkrachting is bij het ontbreken van instemming. Dit alles maakt het ontzettend moeilijk om voor jezelf op te komen en actie te ondernemen, laat staan aangifte te doen."

Wat hoop je met de.Trybe te bereiken?

"We willen een community vormen waar overlevers steun vinden. Via onze gesloten Facebook-groep kunnen ze met elkaar in contact komen. Daarnaast bieden we op het platform allerlei informatie, bronnen en coaches aan die je als overlever helpen in het proces. Ook als je geen geld hebt voor een advocaat, geven we je alle informatie die je nodig hebt. Op deze manier hoop ik vrouwen de hulp te bieden die ze nodig hebben. Daarbij is het mijn doel om de werkcultuur te veranderen die er bij veel bedrijven voor zorgt dat overlevers zich niet durven uit te spreken. Ik hoop bij zoveel mogelijk mensen awareness te creëren: we can’t do better until we know better."

Wat zou je de omgeving van overlevers willen meegeven?

"Luister, steun en wees erg geduldig. Het is zo belangrijk voor een overlever om een persoon in je omgeving te hebben waardoor jij je veilig en gesteund voelt. Die heb ik gelukkig ook gehad."

Dit interview is afkomstig uit Marie-Claire mei/juni 2022. In dit nummer vind je onder andere ook interviews met drie vrouwen die flinke stappen maken voor vrouwelijk leiderschap op de werkvloer, een reportage van onze Marie Claire zusters uit Oekraïne, en interviews met onder meer Hadewych Minis en zangeres Aurora. Nu in de winkels!

Bron: Marie Claire mei/juni 2022 | Beeld: iStock