Ze staat op de planken, straalt vanaf het witte doek, en zingt de sterren van de hemel. Maar het belangrijkste voor multitalent Hadewych Minis? Dat is een boodschap overbrengen. In gesprek met Marie Claire vertelt ze over wat haar drijft.
Een betere wereld
Zo heeft ze onlangs gewerkt aan de film Met mes, die vanaf volgende week in de bioscoop te zien is. "Ik speel spelshowhost Eveline, die wil bijdragen aan een betere wereld en besluit documentairemaakster te worden. Ondanks haar goede bedoelingen maakt ze fouten. Ze komt erachter dat goed willen doen verkeerd kan uitpakken en hoe moeilijk ze het vindt haar fouten toe te geven", vertelt ze enthousiast over de film.
Mannen met macht
En het creëren van een betere wereld ligt ook Hadewych zelf aan het hart. Zo vertelt ze dat ze er erg naar uitkijkt om haar theatertour met de voorstelling Girls & Boys, dat was onderbroken door de pandemie, weer voort te kunnen zetten. "Girls & Boys was bijna overal uitverkocht en kreeg zulke goede recensies en reacties. Mensen zeggen nog nooit zo geraakt en geïnspireerd te zijn. Ik doe het niet voor de erkenning, maar als je die krijgt is het toch fijn."
De boodschap van Girls & Boys? "Dat we in een samenleving leven die vooral is gemaakt om dingen voor mannen mogelijk te maken, en mannen van macht te voorzien. Terwijl alleen al tijdens corona is gebleken dat landen met vrouwelijke leiders significant minder problemen hebben dan landen met een man aan het roer. Dat is geen mening, dat is een feit", stelt ze. "Heel gaaf dat een mannelijke schrijver wilde onderzoeken waarom jongens vaak willen afbreken en meisjes willen opbouwen", voegt ze hier nog aan toe.
Nek uitsteken
En ook op andere vlakken blijft Hadewych zich inzetten voor de goede zaak. "Mij is als zangeres en actrice ook nooit iets heel ernstigs overkomen. Maar daar gaat het niet om: het gaat erover dat we samen opstaan en onze nek uitsteken voor mensen die dit wél is overkomen. Met als gezamenlijk doel deze sector gezond te maken. Dat kan alleen met z’n allen. Vrouwen moeten weten dat ze ergens terecht kunnen. Ik voel een soort drang om me hiervoor te blijven inzetten", vertelt ze.
Ook nam ze bijvoorbeeld deel aan Kapsalon Theater. Maar niet iedereen wilde zich hiervoor inzetten, en dat vindt ze niet altijd makkelijk te verkroppen. "Ook hierbij gaat het er niet om of het jou als individu raakt. Net als met grensoverschrijdend gedrag denken te veel mensen: het is mij niet overkomen, dus ik houd mijn mond." Maar Hadewych ziet dat anders. "Ik kan er zo boos om worden dat veel mensen alleen maar aan zichzelf denken", deelt ze. "Je bent onderdeel van een groter geheel en het is juist belangrijk dat we samen voor verandering strijden."
Dit artikel is afkomstig uit Marie Claire mei-juni 2022. In deze editie vind je onder andere ook een interview met drie vrouwen die zich inzetten voor vrouwelijk leiderschap op de werkvloer, een interview met zangeres Aurora én de winnaars van de jaarlijkse Prix de la Beauté. De nieuwste Marie Claire ligt nú in de winkels.
Bron: Marie Claire mei/juni 2022 | Interview: Kim Buitenhuis | Beeld: Brunopress