Carrièreboost: tijd voor een voorjaarsschoonmaak van je CV

Niets zo carrièreproof als een fris geüpdatet CV.

African american young woman using laptop working or studying online

Het voorjaar staat voor de deur, en dat betekent: kastjes leeg, sopje in een emmer, plumeaus uit de kast, en gáán. Maar als je dan toch de smaak te pakken hebt, stop die energie dan direct ook even in je CV. Met een grote voorjaarsschoonmaak maak je namelijk ook je resumé weer helemaal up to date. Carrièresite Work It Daily legt uit hoe je in drie stappen je CV van een frisse voorjaars-update voorziet.

Stap 1: Update je skills

We beginnen bij de basis: wáár blink jij in uit? Wat zijn de vaardigheden die jou een streepje voor geven op de rest van de kandidaten? Zet dit voor jezelf op een rijtje in kernachtige begrippen en neem zes tot acht van deze termen op in de bovenste helft van je CV. Dit helpt om je CV door de geautomatiseerde selecties te krijgen.

Denk ook goed na over welke skills die er nu op je CV prijken inmiddels gedateerd zijn. Ben je bijvoorbeeld bewust bezig om met je carrière een andere richting op te gaan? Ga dan na welke van jouw vaardigheden voor die branche meer of minder relevant zijn. Pas je CV vervolgens hier op aan. Wat ze zeggen over 'dressing for the job you want, not the one you have'? Dat geldt ook voor je CV.

Stap 2: Pronken met je prestaties

De volgende stap is om je prestaties in de spotlight te zetten. Denk dus niet over je werkgeschiedenis in beschrijvende termen, maar denk in successen. Een zin als 'nieuwsbrieven opzetten voor modeketens' geeft een recruiter informatie over je bezigheden, maar niets over je prestaties. Licht daarom je successen uit: hoeveel mensen bereiken jouw nieuwsbrieven? Hoeveel van hen klikken op de content die je maakt? Hoeveel zijn als direct gevolg van jouw werk klant geworden? Zo kan een recruiter precies zien wat jouw toegevoegde waarde is.

Natuurlijk zijn successen meer dan cijfers alleen. Heb je bijvoorbeeld onlangs een certificaat behaald of training afgerond? Heeft je team onderscheidingen of prijzen gewonnen voor jullie werk? Vermeld het op je CV!

Stap 3: Opmaak opschonen

Net zoals met je keukenkastjes, geldt ook voor je CV: al dat schoonmaken en opruimen is de helft van het werk. Hierna moet je namelijk de boel weer netjes inruimen. En als het hier misgaat, dan ben je uiteindelijk verder van huis dan toen je aan je klusje begon.

Kies dan ook voor een CV met een simpel format dat effectief jouw kunnen en jouw prestaties highlight. Bulletpoints en witruimte zorgen voor rust en overzicht. Een clean en simpel sans-serif font (Arial, Verdana, Calibri, Helvetica, etc.) werkt altijd goed op een CV, terwijl serif fonts (Times New Roman, Courier, Georgia etc.) al snel gedateerd en cluttered aan kunnen voelen.

En de kers op de taart? Dat is het strategisch highlighten van jouw belangrijkste vaardigheden en prestaties. Een in het oog springende koptekst als 'Educatie' is leuk. Maar veel belangrijker is natuurlijk dat die recruiter ziet dat je cum laude bent afgestudeerd, of dat je een geweldig project hebt opgezet tijdens je stage. Maak spaarzaam en strategisch gebruik van dikgedrukte, schuingedrukte of onderstreepte tekst – alleen daar waar je wilt dat de recruiter kijkt.

En mocht je nu toch twijfelen aan de opmaak van je CV? Je bent niet de enige. Online zijn er volop templates te vinden voor elke branch en elke functie. Je staat er dus niet alleen voor!

Bron: Work It Daily | Beeld: iStock