Wat experts te zeggen hebben over de omstreden ‘calorieënwet’ in het Verenigd Koninkrijk

'Dit zorgt niet voor een gezonde, positieve relatie met eten', aldus critici.

In mei vorig jaar kondigde de Britse overheid de maatregel al aan: (grotere) restaurants moesten het aantal calorieën bij elk gerecht gaan vermelden op hun menu’s. Sinds een paar dagen is het dan daadwerkelijk zover en is de wet van kracht. Maar de meningen over de effecten van zo’n regel zijn verdeeld. Dit is wat critici erover zeggen.

Het idee

Sinds 6 april is het zo dat restaurants of cafés met meer dan 250 mensen in dienst (dus denk aan grotere ketens) op hun menu’s moeten vermelden hoeveel calorieën er in hun gerechten zitten. Dit geldt niet alleen voor dine-in restaurants, maar ook voor takeaways en bezorgservices, bedrijven zoals cateraars, patisseries en bakkers, en zelfs rail-catering en vliegtuigmaaltijden moeten eraan geloven.

De bedoeling is dat klanten hiermee een ‘meer geïnformeerde keuze’ kunnen maken over hun maaltijd. De redenatie is dat minder calorieën uiteindelijk een teken zijn dat een keuze ‘gezonder’ is. Maar goed: zo simpel is het vaak niet. En wat te denken voor de ruim één miljoen mensen met eetproblemen, voor wie dit soort cijfers heel triggerend kunnen zijn? Critici en voedselexperts hebben dan ook massaal hun onvrede geuit over de regel.

Experts

Voedingsdeskundige Jenna Hope vertelt aan Woman and Home dat de maatregel wel erg kort door de bocht is. “Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat kijken naar calorieën alleen leidt tot overversimpeling. Gezonde vetten bevatten bijvoorbeeld meer calorieën per gram dan suikers. Maar ze zijn ontzettend nodig in het lichaam en zijn belangrijk voor de gezondheid”, legt ze uit. Ook voorspelt Hope dat deze regel als perverse prikkel kan werken voor eetgelegenheden: “Als gevolg kunnen restaurants ervoor kiezen om hun gebruik van gezonde vetten te verlagen, en hun gebruik van suikers te verhogen”, stelt Hope. En uiteindelijk kan je lichaam een stuk minder met die suikers dan met gezonde vetten.

Ook laat Hope weten dat de informatie over calorieën op de menu’s erg triggering kan zijn voor mensen die een moeizame relatie hebben met eten. Schrijfster, artiest en activiste Essie Dennis deelde ook al een krachtige boodschap op haar Instagram over de maatregel. “Het tellen van calorieën zorgt niet voor een gezonde, positieve relatie met eten”, deelt ze.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Essie Dennis (@khal_essie)

Comedienne Sofie Hagen sloot zich hierbij aan, en deelde een kritische tweet over een mogelijk andere aanpak waar de Britse overheid voor had kunnen kiezen. “Als je wilt dat mensen gezond zijn, moet je je richten op het verhelpen van armoede, aangezien dat het ongezondst is voor zowel lichaam en geest”, deelt zij.

Gezondheid, of gewicht?

De charity Beat, die zich inzet voor het tegengaan van eetstoornissen, sluit zich hierbij aan. “Het verplicht maken van calorieën op menu’s kan zorgen voor benarde situaties bij mensen die lijden aan of gevoelig zijn voor eetstoornissen. Onderzoek heeft aangetoond dat het vermelden van calorieën allerlei eetstoornissen erger kan maken”, stelt Beat-directeur Andrew Radford.

En: “Onderzoek toont aan dat anti-obesitas campagnes die focussen op gewicht in plaats van gezondheid contraproductief zijn. En het aantal genuttigde calorieën is geen betrouwbare indicatie van gezondheid”, sluit hij af. Kortom: of de Britse wet daadwerkelijk bijdraagt aan de gezondheid? Dat valt te betwijfelen.

Bron: Woman and Home | Beeld: iStock

Laatste nieuws