De leukste culinaire hotspots om te bezoeken tijdens een city trip naar Praag

Wat je ook wilt – ontbijten, brunchen, lunchen, dineren of borrelen - Praag biedt voor iedere trek wat wils!

Het Tsjechische Praag staat bekend als een van de mooiste steden in Europa. ‘De gouden stad’ staat vol prachtige gebouwen, culturele schatten, maar ook: fijne eetgelegenheden.

Eten in een oude fabriek

Een van de mooiste buurten in Praag is de Joodse wijk – Josevof – in het hart van de stad, vlak bij het oude plein. Deze plek was ooit een Joods getto en er staan nog steeds heel veel historische synagogen. Meest indrukwekkend is de wereldberoemde Joodse begraafplaats, waar verweerde grafstenen over elkaar heen tuimelen en wilde bloemen tussen het hoge gras zorgen voor een mysterieuze sfeer. Op zoek naar fijne restaurantjes, winkels en leuke mensen zit je goed in de wijken Karlín, Holešovice en Vršovice. Karlín, een voormalige arbeiderswijk, is upcoming en een gewilde woonplek voor jonge mensen en expats. Oude fabriekspanden en art-nouveau-gebouwen zijn omgetoverd tot blitse boetieks, culinaire restaurants, koffie- tentjes en galeries. De oude industriewijk Holešovice lijkt op het eerste oog een tikje kleurloos, maar ook hier vind je de leukste plekken om lekker te eten, toffe conceptstores en galeries met moderne kunst. Ook leuk: de experimentele theaters en technoclubs in verbouwde fabriekshallen. De wijk Vršovice is nog lekker rauw en underground, maar wordt steeds populairder – nu gaan dus, voordat iedereen ‘het Montmartre van Praag’ heeft ontdekt.

Ontbijt, lunch en wijn bij Spojka Karlin

Bij Spojka wil je de hele dag blijven hangen, omdat het gewoon zo’n mooie plek is – een industrieel pand, veel licht, overal planten. Op het menu staan gerechten met verse producten, groenten en kruiden uit eigen tuin, en het brood bakken ze zelf. Aan de bar hangen kan tot in de kleine uurtjes.

Tsjechische topcuisine

In een oud industrieel pand in de upcoming wijk Karlín vind je restaurant Eska. Bezoek deze bijzondere plek! Eska heeft een complete bakkerij (de beste). De menukaart is gebaseerd op de landelijke keuken, maar elk gerecht heeft een bijzondere twist en ziet eruit als een kunstwerk. En wat ook leuk is, zijn de sympathieke prijzen. Het restaurant wordt al genoemd in de Michelingids en het duurt vast niet lang meer voor het een ster krijgt.

Food & drinks bij Kuchyn

Kuchyn is de plek voor klassiek Tsjechisch eten en een lokaal biertje. Grote plus: het dakterras met fantastisch uitzicht over de stad.

Brunchen bij The FARM Letná

Tussen twee grote parken, in de wijk Letna ligt restaurant The FARM Letná. Een heerlijke plek om te brunchen. Het is lastig kiezen tussen de zoete en hartige gerechten – french toast, eggs florentine, vegan smoothiebowl… Tip: als je Praag in de zomer bezoekt, ga dan zeker even langs, want het terras is top.

Cocktails bij Cobra

De cocktails zijn dus fantastisch, maar bij Cobra serveren ze er ook nog lekker eten bij en een fijne sfeer.

Piekfijn bord Pasta

Italiaans precies zoals je het hebben wil. Met burrata die op je tong smelt en huisgemaakte pasta’s. Laat je niet misleiden door de buiten- kant als je langsloopt, want het grootste gedeelte van restaurant Pasta Fresca zit in de kelder – waar ze tevens de beste wijnen bewaren. Tip: reserveren is wel zo handig.

Field restaurant mét ster

Een van de weinige restaurants in Praag met een Michelinster. Net buiten het centrum, maar deze tent heeft alle ingrediënten voor een speciale avond uit. Tip: ga hier lunchen; prima betaalbaar maar onvergetelijk.

All-Day brunch bij Monk

Monk ligt in hartje centrum en je kunt er de hele dag terecht voor de beste brunch- gerechten, van avo-toast tot een super tosti met kaas en kimchi of buttermilk pancakes. Het is soms even wachten op een plekje, maar dat is het wel waard.

Pauze bij Pausteria

Pausteria is het perfecte adres voor een lange lunchbreak. En houd vooral ruimte voor een after-lunch snack, want de taartjes zijn echt goed! Geen plek? Bistro Monk zit om de hoek.

Manifesto Market

Manifesto is een uniek concept in Praag – te vergelijken met de foodhallen – met drie locaties, waarvan Manifesto Andel onze favoriet is. Praagse locals zijn dol op deze plek met verschillende food hubs van culinaire chefs en restaurants. Waar heb je zin in? Mexicaans, Italiaans, een pokébowl, hotdog, of een eersteklas cocktail: dit is het adres.

Extra leuk: in de zomer wordt er een zwembad neergezet bij Manifesto Market om bij te luieren en door het jaar heen zijn er verschillende events. En houd Manifesto in de gaten, want komend jaar wordt er een vierde vestiging geopend in Praag.

Tekst: Emma Berkhout

Laatste nieuws