Czech out Praag: deze dingen wil je doen tijdens je citytrip in de Tsjechische stad

Tijd voor een citytrip!

Het Tsjechische Praag staat bekend als een van de mooiste steden in Europa. ‘De gouden stad’ staat vol prachtige gebouwen en culturele schatten. En slenterend door smalle straatjes of nippend aan een lokaal biertje wéét je gewoon dat je hier nog eens terugkomt

Het complete centrum van Praag staat op de UNESCO Werelderf- goedlijst. Met zoveel mooie, authentieke gebouwen was het te veel om alles apart te registreren en dus is het centrum in zijn geheel beschermd. Praag is vooral beroemd om haar mooie architectuur, maar het ondergrondse netwerk van verborgen van ruimtes, gangen en kelders uit de middeleeuwen is minder bekend. Zo lijken sommige restaurants en winkels op het eerste gezicht klein, maar bevindt de ‘echte’ zaak zich in de kelder. Allemaal parels om te ontdekken tijdens je tripje.

Kunst & cultuurtips

Praag heeft indrukwekkende musea, zoals het Joods museum waarbij je ook toegang krijgt tot de synagoges en de begraafplaats. Ook het Nationaal Museum in de Nieuwe Stad is de moeite waard. Het heeft een prachtige vaste collectie en diverse tentoonstellingen – tot eind september is When the stars shine te zien, over de vergeten sterren van het Tsjechische theater – en het pand zelf is enorm indrukwekkend. Maar er is bijvoorbeeld ook het Mucha museum, gewijd aan het werk van de Tsjechische Art Nouveau-schilder Alfons Mucha. En omdat je toch in de buurt bent, zou je een bezoek kunnen brengen aan Theresien-stadt, de stad die in de Tweede Wereld- oorlog diende als Joods concentratie- kamp. Je kunt een (groeps)tour boeken via getyourguide.nl.

Flaneren op de Karelsbrug

Karakteristiek voor Praag zijn de enorme bruggen over de rivier de Moldau, die de verschillende delen van de stad met elkaar verbinden. De bekendste en meest indrukwekkende is de Karelsbrug uit 1357 tussen de Oude Stad en de wijk Malá Strana. Je betreedt hem via een van de twee indrukwekkende poortgebouwen en loopt vervolgens langs de prachtige beelden. Vanaf de Karelsbrug schiet je de meest iconische Praag-selfies, maar met mooi weer is het ook leuk om de Most Legií brug over te steken. Als je bij de brug naar beneden loopt, komt je uit in een heerlijk park op een klein eiland midden in de rivier. Uniek plekje!

De prachtige, maar drukke Karelsbrug. Tip: 's ochtendsvroeg is het hier relatief rustig.

Slapen

Wakker worden bij NYX Hotel Prague 

Dit hotel in hartje centrum is de perfecte uitvalsbasis voor je verblijf in Praag. Veel bezienswaardigheden liggen op loopafstand, maar het hotel zelf mag er ook wezen. NYX Hotel Praag werkt samen met lokale kunstenaars en curatoren en dat zie je overal terug. Het hotel heeft 78 kamers en 13 suites waarvan een aantal met terras met uitzicht over Praag. De bar, lobby en het restaurant zijn fijne plekken om ’s avonds een cocktail te drinken en ’s ochtends heerlijk uitgebreid te ontbijten.

Waar en wanneer

Praag is het hele jaar door prachtig. In het voorjaar en de zomer geniet je van de terrassen en het buiten- leven langs de Moldau, en in de winter staat Praag bekend om de sprookjesachtige kerstmarkten. Een goeie manier om de stad te ontdekken is met een wandeltour, bijvoorbeeld via Mijn Praag Tours. In een paar uur leidt een Nederlandse gids je langs de belangrijkste highlights, zoals het astronomisch uurwerk en de Praagse burcht. Ook leuk: per fiets de stad ontdekken. Je rijdt zo van de ene wijk naar de andere en onderweg zie je hoe Praag in elkaar zit.

Graag meer info inwinnen? Ga dan naar www.prague.eu. Op de website van Prague City Tourism vind je meer informatie over het openbaar vervoer in de stad (bijvoorbeeld welke lijn je moet hebben om van het vliegveld naar het centrum te reizen), en lees je meer over al het andere moois dat de hoofdstad te bieden heeft.

Tekst: Emma Berkhout | Beeld: Kelsey Curtis, Rachel Martin, Anthony Delanoix