Trend du moment: balletcore is dit modeseizoen in opkomst

Veel roze, veel tule en veel ballerina's.

Tijdens de Oscars konden we er al niet omheen: zowel Lily James als Zoë Kravitz verschenen in een balletroze outfit op de rode loper. Het bleek pas het begin te zijn: balletcore is in opkomst!

De populariteit van balletcore

Niet alleen op de red carpet van de Oscars waren nods naar ballet te zien, ook andere artiesten maakten een opwachting in ballet inspired outfits. En dit lijkt een effect te hebben op modeliefhebbers. Op TikTok heeft de hashtag Balletcore 7,5 miljoen views en modezoekmachine Lyst meldt een behoorlijke toename in zoekopdrachten naar ballet gerelateerde items. Er werd 36 procent vaker gezocht naar ballerina's en een toename van 22 procent was van toepassing op jurken van tule.

De interesse naar ballet esthetiek zou gezien kunnen worden als een reactie op de vele comfortabele kleding die we droegen tijdens de pandemie. Comfortabele kleding die niet altijd immer fashionable was, zoals wijde trainingsbroeken. "Het (de ballettrend, red.) suggereert een algemene herontdekking van het lichaam na een aanzienlijke periode van het begraven ervan onder flodderige, vormloze kleding tijdens de lockdown, verklaart mode-theorist professor Alison L Goodrum aan The Guardian. "De look gaat om het benadrukken van de natuurlijke contouren van het lichaam."

Cultureel-theorist en professor Angela McRobbie heeft nog een verklaring voor de populariteit van balletcore. "De balletstudio blijft een populaire fantasie onder jonge meisjes. Er is een soort nostalgie gaande naar 'meisjesschap' die ten grondslag ligt aan de huidige romance met ballet."

Dagelijkse kost

Ook op straat, en uiteraard op Instagram, zien we meer outfits die ballet-elementen omarmen. Heus geen pijnlijke spitzen. Wel veel tulle, veel ballerina's en veel roze.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Hannah Vo (@hannahbvo)

Gevaar trend

Balletcore is dromerig en ziet er lief uit, maar het is niet zo rooskleurig als het misschien lijkt, zo waarschuwt McRobbie. "Er is nu een groot debat op Twitter gaande over zwart ballet en het belang om zijn vroegere bestaan aan te vechten, waarin witheid de norm was." Op het sociale medium pleit men ervoor om meer zwarte artiesten en artiesten van kleur een platform te geven.

En ook Goodrum maakt zich zorgen over de trend, maar om een andere reden. Namelijk dat ballet dunne lichamen promoot, en in een tijdperk van body positivity zet Goodrum daar haar vraagtekens bij.

Bron: The Guardian | Beeld: BrunoPress, Instagram