Wat je wilt weten over Kakeibo: de spaarmethode van de Japanners

Een kwestie van financiële mindfulness.

Lees ook

We zien onze spaarrekening graag elke maand groeien, maar die drankjes op het terras, shopsessies, concerten en vakanties denken er anders over. Probeer jij momenteel wat meer geld te sparen? Wellicht is Kakeibo wel wat voor jou.

Methode

Meer sparen? Daar hebben we toch allemaal wel oren naar? Met de Japanse methode Kakeibo zou het maar zo eens kunnen lukken (al weten we ook wel dat niet iedereen fortuinlijk genoeg is om elke maand te sparen). Deze methode is al zo’n honderd jaar oud en is een combinatie van financiële mindfulness en bullet journaling.

Elke maand neem je opnieuw de tijd voor je financiën. Je schrijft dit niet op in een Excel spreadsheet, maar pent het neer. Inderdaad, pak de ouderwetse pen en papier er maar bij. Schrijf al je uitgaves op en noteer je doelen. Hierbij houd je vier specifieke pijlers in je achterhoofd.

De pijlers

Om realistische spaardoelen te stellen, is het belangrijk om realistisch in je uitgaves te zijn. Een aantal pijlers is hierin erg belangrijk, de eerste: overleving. Dit zijn de uitgaves die je elke maand noodzakelijk moet maken. Denk aan je huur of hypotheek, medicijnen, verzekeringen en boodschappen.

Daarna heb je de tweede pijler, die van de optionele uitgaves. Dit zijn spullen die je niet per se hoeft te kopen, maar die je leven wel leuker maken en uitgaves die je daarom toch wel elke maand maakt. Dit zijn de etentjes buiten de deur of de middelen om die ene shopmiddag te financieren.

De derde pijler is die van cultuur. Die kaartjes voor het museum, de bioscoop of het theater, maar ook de kosten voor je Netflix-abonnement. De laatste is de extra-pijler. Je hebt elke maand vaak wel een beetje geld achter de hand nodig. Bijvoorbeeld voor een verjaardagscadeautje of voor onverwachtse kosten, bijvoorbeeld een vaatwasser die opeens kapotgaat en gerepareerd moet worden. Bepaal hoeveel geld je hieraan wilt uitgeven per maand en houd je hier ook aan (voor zover mogelijk, uiteraard. De kosten om een auto te vervangen die opeens niet door de apk komt, zullen hoger liggen dan wat jij in je extra-potje hebt gestopt.) Good luck!

Bron: Pure Wow | Beeld:  iStock

Laatste nieuws

Zie ook