Waarom het voor de een 'makkelijker' is om het huis netjes te houden dan voor de ander

Plus een aantal handige tips.

Muslim girl cleaning cooktop cooking panel on kitchen.

Een schoon dekbed, een opgeruimd aanrecht, een pas gedweilde vloer: we vinden het allemaal lekker om in een schoon huis te vertoeven. Maar dat schoonmaken, of als een Marie Kondō je huis organiseren blijkt voor de één een grotere opgave dan voor de ander. Wij leggen uit waardoor dat komt.

Hoe komt het?

Wist je dat er een heuse cleantok op TikTok bestaat? Hier tonen 'cleaninfluencers' handige schoonmaak tips and tricks. Denk aan hoe je het filter van je wasmachine kunt verwijderen én schoonmaken. Maar als je nog steeds aan het leren bent om direct na het eten je vaat in de vaatwasser te zetten, dan ben je niet de enige. Hoe komt het dan dat we een sprankelend huis mooi vinden, maar dat die netheid permanent aan ons ontgaat?

Volgens Vickie Dellaquila, onderwijsdirecteur van het New York's Institute for Challenging Disorganisation (ja, dit bestaat echt), zijn sommige mensen meer opgeruimd dan anderen. En blijkbaar kunnen we onze ouders hiervan de schuld geven. Come again?

"Sommige mensen zijn misschien netter door de vaardigheden die ze als kind of volwassene hebben geleerd om georganiseerd te blijven, of als ze zijn opgegroeid in een georganiseerde omgeving. Als die skills aanwezig zijn, is het makkelijker om georganiseerd te blijven", vertelt Dellaquila aan HuffPost UK. Aha!

Self-care

Hoe rommelig of opgeruimd je ook bent, het kan terug te koppelen zijn aan hoe je je voelt. Sommige mensen gebruiken opruimen om rustig te worden, terwijl anderen het juist liever laten liggen als ze gestrest zijn. Ben jij van jezelf een 'rommelig' persoon? Dan is er goed nieuws! Want volgens Dellaquila kun je netheid onder de knie krijgen. Het vereist alleen dat je aan de basis werkt. Sounds easy, right?

"Als je hersenen voldoende slaap, voeding en de juiste lichaamsbeweging krijgen, kan dit bijdragen aan betere organisatievaardigheden." Werken aan je self-care is dus eerst van belang, voordat je met die ramen bezig gaat.

Tips

Wil je de kunst van het opruimen in korte tijd onder de knie krijgen? We've got your back! Lynsey Crombie, auteur van Queen of Clean, deelt namelijk een paar snelle tips in haar boek. Ideaal voor wie een opgeruimd huis wil, maar geen zin heeft om er echt de handen voor uit de mouwen te moeten steken.

  1. Zorg voor schone oppervlakken. Minder rommel betekent ook dat je minder hoeft schoon te maken en dat het ook makkelijker is om er een doek langs te halen.
  2. Open regelmatig deuren en ramen, zodat frisse lucht binnen kan komen om muffe geurtjes te verdrijven.
  3. Schud je bank- en slaapkamerkussens op.
  4. Spuit badkamerreiniger in het bad, de douche en de wastafel en laat het daar 5 minuten inwerken. Spoel het daarna af en dep het droog met een schone, droge microvezeldoek, zodat het schoonmaken van de badkamer gemakkelijker en sneller gaat. Terwijl het product inwerkt, kun je iets anders doen.
  5. Haal de stofzuiger over de vloer en ga dan met een microvezelmop met platte kop over de harde vloer. Platte dweilen zijn makkelijker om in die vervelende hoekjes en langs ​plinten komen.

Bron: HuffPost UK | Beeld: iStock