Met deze tips maak je nog mooiere foto’s met je smartphone

Lees ook

De tijd waarin je een digitale camera nodig had, ligt al enige tijd achter ons. Met je smartphone maak je immers ook prachtige foto’s. Al is er natuurlijk altijd ruimte voor verbetering. Wij delen enkele tips om je smartphone fotografie game naar een hoger niveau te tillen.

1. Zorg voor een smartphone met een goede camera

Not to state the obvious, maar je hebt wel een smartphone nodig met een goede camera. Nu zal het voor mensen van onze generatie niet zo’n dingetje zijn: wij weten wel wat goed is. Neem nu de Samsung Galaxy S22, die is uitgerust met 4 (!) hoogwaardige camera’s: een 50 megapixel hoofdcamera, een 10 megapixel zoom, een 12 megapixel wijdhoek en een 10 megapixel camera aan de voorkant.

2. Maak foto’s via de standaard app op je telefoon

Je kunt tegenwoordig zoveel apps downloaden die je kunt gebruiken om foto’s mee te maken, maar de beste foto’s maak je gewoon met de app die standaard op je telefoon zit. Bij de functies van andere apps (bijvoorbeeld als je direct een foto via Instagram maakt), kun je geen gebruik maken van alle handige opties waarmee de standaard app is uitgerust.

3. Pas de juiste regels toe

Tijdens het fotograferen kun je een aantal regels toepassen. Bijvoorbeeld de Rule of odds. In de fotografiewereld betekent dit dat alleen oneven aantallen worden gefotografeerd. Zie je bijvoorbeeld een aantal bomen bij elkaar staan die je prachtig vindt? Leg er dan een oneven aantal van vast, zoals 1,3, 5 enzovoorts. Dit pas je overigens niet toe bij personen. Daar zou een koppelshoot anders meteen mee in het water vallen.

Ook gebruiken sommigen een grid als richtlijn voor hun foto’s. Je beeld wordt dan verdeeld in 9 aparte vlakken. De snijpunten van die lijnen zijn vervolgens de ideale punten om iets of iemand te positioneren.

4. Zoom niet in

Het kan zo verleidelijk zijn om even in te zoomen – waarom is je telefoon anders uitgerust met die functie? Maar het maakt je foto er niet altijd mooier op. Als je te veel inzoomt, kan je foto er namelijk pixelig uit komen te zien. Wil je niet. Je behaalt het beste resultaat als je iets fotografeert zonder in te zoomen.

5. Zorg dat je bij daglicht fotografeert

Oké, we snappen dat je soms een foto wilt maken als het donker is, maar de mooiste foto’s schieten met een smartphone doe je overdag. Weet je dus dat je iets wilt fotograferen? Probeer het dan zo te timen dat er nog daglicht is. Is het wel donker? Gebruik je flits dan niet. Het kan helpen om iets beter te zien, maar je foto wordt vaak minder mooi. Dit komt omdat de flits voor veel licht zorgt, maar het op z’n beurt ook voor veel schaduw zorgt. Dit resulteert erin dat je foto er vaak onnatuurlijk uitziet.

Bron: GSM Punt | Beeld: Cottonbro

Laatste nieuws

Zie ook