Manon van Essen over Dragons' Den, ondernemen en investeren 

'Ik had het idee dat ik mezelf wel moest bewijzen als jonge vrouw tussen de draken.'

Na vijf jaar keihard werken aan haar pizza-imperium Magioni verkocht Manon van Essen vorig jaar de laatste aandelen van haar bedrijf. Maar stilzitten? Daar peinst ze niet over. 

Nieuwste dragon 

Waar een deur sluit, opent altijd een andere. Dit moet ook Manon van Essen hebben gedacht. Ze ging al in zee met Foodture Rebels en is binnenkort ook te zien als Dragon in Dragons' Den. Een hele eer, maar, zo vertelt Manon aan Marie Claire: “Ik vond het ook doodeng.”

“Het is iets wat ik al heel lang wilde”, vertelt Manon over haar deelname aan het programma. “Ik vond het een enorme eer dat ik überhaupt gevraagd ben en dat als ik als jongste vrouw mag deelnemen aan Dragons' Den. Maar ik vond het wel spannend, omdat ik toch wel een newbie ben in een soort van gevestigde orde. Als ondernemer stond ik aan de top, maar als investeerder begon ik gevoelsmatig onderaan de voedselketen.” 

Bewijzen als nieuwste dragon 

Samen met Pieter Schoen, Shawn Harris, Won Yip en Bas Witvoet neemt Manon dit seizoen deel als Dragon. Stuk voor stuk grote namen. “Ik had het idee dat ik mezelf wel moest bewijzen als jonge vrouw tussen de draken”, bekent Manon. Iets wat haar toch heel goed afging. “Uiteindelijk was het heel erg leuk en ik bleek helemaal niet zenuwachtig om met die ondernemers te sparren. Dat viel me erg mee.” 

Manon maakte al een grote naam in de food-industrie, maar tijdens het programma waren het niet de food-gerelateerde ondernemingen waar ze in investeerde. “Aanvankelijk dacht ik: ik ga alleen maar investeren in food, maar er waren zoveel leuke ideeën waarin ik wilde investeren. Tegen het einde van het programma viel het me op dat ik relatief weinig in food heb geïnvesteerd. Mijn interesses bleken heel breed te liggen", lacht ze.

Gegroeid als ondernemer 

Voordat het filmen van Dragons' Den begon wist Manon al een beetje hoe ze het wilde aanpakken. “Ik had zoiets van: ik ga in jonge ondernemers investeren, die een goed idee hebben, maar nog net niet helemaal in zichzelf geloven. Ik ga hen het gevoel geven dat zij alles kunnen waarmaken wat ze zelf willen.” Ze vervolgt dat ze dit deed, omdat ze zelf ook ooit met die instelling begon. “Ik geloofde zelf ook niet helemaal in mezelf toen ik begon met ondernemen. Ik heb toen zelf een investeerder gevonden en daardoor kwam ik verder dan ik voor mogelijk hield. Ik dacht: ik ga die next person vinden.” 

Tijdens het programma investeerde Manon in meerdere bedrijven, maar één ding leken de ondernemers soms echter te vergeten, en dat is dat ze alsnog keihard voor hun business moeten blijven werken. “Ik merk dat veel ondernemers die een investering zoeken verwachten dat een investeerder gaat zeggen wat ze moeten doen, maar dat is niet het doel van de investering. Het doel is dat wij vanuit de bagagedrager sturing geven, maar wij gaan niet áán het stuur zitten.” 

“Ik zeg vaak: ondernemen is een werkwoord en het begint met doen”, vervolgt ze. De investeerder ziet dan ook dat met name veel startende ondernemers de fout maken om niet hard genoeg te werken. “Veel mensen zijn een soort van showpony, die niet hard willen werken voor het doel. Je moet veel keuzes maken en werk verschaffen voordat je iets gaat bereiken. En dat ga je vaak bereiken door veel fouten te maken. Aan het begin maak je vaak meer fouten dan dat je iets goed doet, maar je ziet het niet, want door die fouten gaan daarna ook veel dingen goed. Je moet je realiseren dat ondernemen veel fouten maken is en dat je altijd weer moet opstaan.” 

Belangrijkste carrièreles

Manon gaat inmiddels al een hele tijd mee als onderneemster, en nu ook als investeerder, en in die jaren leerde ze een belangrijke les: limieten zitten enkel in je hoofd. “Je kunt alles bereiken wat je wilt”, licht ze toe. “Als ik van bloemkoolpizza de bestverkochte pizza in Nederland kan maken, dan kan iedereen echt veel meer dan hij of zij denkt. Ik had ook geen kennis van de foodmarkt, maar ik denk dat mensen zichzelf heel snel onderschatten of onderschat worden.”  

Ook Manon maakte aan het begin van haar ondernemerschap veel fouten, maar leerde daar veel van. “Ik heb heel veel fouten gemaakt, Ik heb daardoor geleerd dat je veel verder kunt komen als je met de juiste mensen werkt. Wees niet bang om mensen in je team aan te nemen.” Maar ook: sla adviezen in bij mensen die kennis hebben van je vakgebied. “Een fout die ik zelf aan het begin maakte, is dat ik veel aannam van mensen die het helemaal niet wisten. Ik vroeg aan vrienden: wat zou jij doen? Maar je moet eigenlijk alleen advies vragen aan mensen die al hebben bereikt wat jij wilt bereiken of veel verder zijn dan dat, want je vrienden weten eigenlijk geen klap.” 

Dromen voor de toekomst 

Dat Manon veel kennis heeft opgedaan op het gebied van ondernemer en investeren, betekent zeker niet dat ze is uitgeleerd. Ze is misschien wel ambitieuzer dan ooit. “Mijn doelen voor dit jaar? Ik wil heel graag een bedrijf richting de 5 miljoen omzet coachen, daar ben ik nu mee bezig en dat is mijn doel.” 

En haar ultieme droom? Daar hoeft Manon niet over na te denken: “De meest succesvolle zakenvrouw van Nederland worden!” 

Dragons' Den is vanaf 25 april te zien op Viaplay. 

Beeld: Annemieke van der Togt