Een vijfdaagse werkweek? Daar wil de helft van de Nederlanders van af

Met name hoogopgeleiden hebben interesse in een vierdaagse werkweek.

Focused young African woman working online in a cafe

Werken voor de kost hoort er nu eenmaal bij, maar moet dat nou écht een vijfdaagse werkweek zijn? Veel Nederlanders lijken zich dit momenteel af te vragen. Sterker nog: de helft vindt die 40-urige werkweek helemaal niet meer van deze tijd.

Werkweek van vijf naar vier dagen

Uit onderzoek van Indeed onder 1100 werkende Nederlanders blijkt dat een groot deel van hen de vijfdaagse werkweek helemaal niet meer ziet zitten. Onder praktisch opgeleiden wil 41 procent ervan af. Onder hoogopgeleiden is dat gevoel nog sterker aanwezig: 57 procent van hen ziet die lange werkweek niet zitten.

“Ook jongere generaties vinden, vaker dan de oudere generaties, dat een vijfdaagse werkweek niet meer hoort anno 2022”, zegt Arjan Vissers, Senior Manager Employer Insights bij Indeed. Vissers verwacht dat er daarom wel het een en ander zal veranderen. "De jonge generaties van nu zijn de leidinggevenden van de toekomst. De kans is daarom groot dat we op termijn veranderingen gaan zien in hoe de werkweek eruitziet. Bijvoorbeeld het steeds gebruikelijker worden van een vierdaagse werkweek waarbij je voor vijf dagen betaald wordt.”

Banen voor vier dagen

Het aanbod lijkt al langzaam mee te gaan met de tijd. Zo blijkt uit een analyse van alle geplaatste vacatures op Indeed dat het aantal banen met een vierdaagse werkweek al flink is toegenomen. 62 procent meer, om precies te zijn. “In Nederland wordt, in vergelijking met andere landen, relatief veel parttime gewerkt. Toch is het vaak nog ongebruikelijk om vier dagen te werken met het salaris van een vijfdaagse werkweek, terwijl dit in omringende landen al wel van de grond komt."

Die vierdaagse werkweek is een belangrijke stap voor een betere werk-privébalans. Iets wat veel Nederlanders steeds belangrijker vinden. "In de samenleving is steeds meer aandacht voor een gezonde werk-privébalans", weet Vissers. Bijna 40 procent van de ondervraagden vindt dat hun werk een te prominente rol in hun leven heeft. En daarnaast willen steeds meer mensen liever thuiswerken. Als iets ons leerde dat dat gewoon kan, is het de pandemie wel geweest.

Bron: Indeed | Beeld: iStock