Dit is de beste manier om een sollicitatiegesprek te beëindigen

Een subtiele, maar krachtige manier.

Wanneer het op sollicitatiegesprekken aankomt, hebben we allemaal antwoorden paraat op vragen die de recruits mogelijk kunnen stellen. Het gaat vaak over je skills en ervaringen. Maar als alle vragen zijn beantwoord en je voelt dat het gesprek tot een einde is gekomen, wat kun je dan eigenlijk het beste doen?

Bedankje

Een gesprek beëindigen deden we pre-pandemie met het schudden van handen en bedanken voor de tijd. Veel is er wat dat betreft niet veranderd. Met het handen schudden zijn we misschien wat zuiniger geworden, maar dat moeten we zeker niet doen met de bedankjes.

Mensen bedenken voor hun tijd wanneer je sollicitatiegesprek tot een einde is gekomen is erg basic, maar het is een goede manier om je professionaliteit te showen. Al kun je ook dit naar een hoger niveau tillen. "Als we een sollicitatiegesprek hebben, zijn we meestal zo nerveus dat we snel 'bedankt' zeggen", legt carrière-expert Daniel Space, werkzaam als senior human resources business partner bij grote tech-bedrijven, uit aan Huffpost. "Maar voor de mensen die jou hebben gesproken, heeft het iets magisch om hun eigen naam te horen."

Dit kun je al in de praktijk brengen door gewoon de naam van die persoon te noemen. 'Zarina, heel erg bedankt voor je tijd', is een voorbeeld. Maar ook dát kun je naar een hoger niveau tillen. Space tipt om iemands job titel in je bedankje te verwerken. 'Ik weet dat je het als communicatiemanager erg druk hebt en waardeer het heel erg dat je de tijd hebt genomen om mij te spreken voor de functie. Bedankt, Zarina', is een voorbeeld. "Zo zorg je ervoor dat je met de best mogelijke indruk vertrekt."

Oogcontact

Volgens Laura Hunting, CEO bij Found By Inc., vergeten mensen daarnaast soms hoe krachtig lichaamstaal kan zijn. Met name de kracht van oogcontact. Maak tijdens je gesprek dan ook voldoende oogcontact. Dit is een teken dat je aandachtig luistert wanneer je recruit aan het woord is. Maak daarom ook zeker oogcontact wanneer je de recruit of recruits bedankt voor hun tijd.

Bron: Huffpost | Beeld: iStock