Hier met de SPF: kans op zonverbranding is groot tijdens Koningsdag

Heerlijk, zo'n festivalletje pakken. Maar vergeet je je zonnebrand niet?

Lees ook

We lijken dit jaar geluk te hebben met het weer op Koningsdag: geen regen, geen harde wind. Wel zon. Maar voor die zon moet je nu net oppassen. Experts waarschuwen namelijk dat een verbranding door de zon vandaag op de loer ligt.

Verraderlijk weer

Er staat ons een zonnige en droge Koningsdag te wachten! Een heerlijk vooruitzicht als je een vrijmarkt of festival op de planning hebt staan. Maar Weeronline geeft ook een waarschuwing af: je kunt morgen namelijk makkelijk en snel verbranden. Je zou het gezien de temperaturen misschien niet snel verwachten, en juist dat maakt het zo verraderlijk. In het westen van het land wordt het namelijk maar zo’n 12 graden en in het zuiden kan het maximaal 17 graden worden. Niet ontzettend warm dus, maar de zon heeft evengoed veel kracht.

Zonkracht 5

Voor het eerst dit jaar krijgen we te maken met zonkracht 5 – en dat begint vandaag al. Wat dat precies betekent? Wanneer je bij zonkracht 5 met onbeschermde huid in de zon gaat, kun je binnen 15 tot 25 minuten verbranden. Ai!

En nu er na twee jaar eindelijk weer overal leuke activiteiten zijn, is de kans groot dat je er morgen op uitgaat en veel buiten bent. Het is dan ook belangrijk om goed te smeren. Ook wanneer er wolken aan de lucht zijn. Die bewolking zal er morgen ook zijn, maar de uv-straling prikt er gewoon doorheen.

Weekend

En de rest van de week? Ook donderdag en vrijdag blijft zonkracht 5 aanhouden. Als je op die dagen naar buiten gaat, is het dus ook belangrijk om goed te smeren. Zoals het nu lijkt, is dit ook in het weekend nog het geval. Na het weekend zal de zonkracht naar verwachting iets afnemen.

Bron: Tips en Weetjes, Weeronline | Beeld:  iStock

Laatste nieuws

Zie ook