Help de planeet een handje door een maand lang een shop break in te lassen

Doe mee aan de 30 day shop stop challenge om bij te dragen aan een betere planeet.

Lees ook

1 januari is hét moment waarop tout Nederland begint met goede voornemens. Maar waarom zouden we niet elke maand kijken naar wat voor goeds we kunnen doen? Doe in mei bijvoorbeeld mee aan de 30 Day Shop Stop Challenge.

Beter voor de planeet

We proberen minder vlees te eten, houden er soms zelfs een veganistisch dieet op na, nemen vaker de fiets en scheiden trouw ons afval. Er zijn tegenwoordig veel mensen die op hun eigen manier een steentje proberen bij te dragen aan klimaatverandering. Alleen ons koopgedrag? Dat nemen de meesten nog wat minder kritisch onder de loep. Tijd voor verandering, vinden swap-studio, The Next Closet en Equals. Zij roepen mensen op om in de maand mei 30 dagen lang geen nieuwe onnodige dingen te kopen.

“De wereld moet stoppen met shoppen. Want minder kopen is beter dan iets ‘groen kopen”, luidt de boodschap van de drie initiatiefnemers. Een boodschap die overigens drastischer klinkt dan de door hen in het leven geroepen 30 Day Shop Stop Challenge. Tijdens deze challenge word je namelijk uitgedaagd om dertig dagen geen onnodige dingen te kopen. Dus geen nieuwe kleding, geen nieuwe accessoires, geen nieuwe schoenen, geen nieuwe cosmetica, geen nieuwe boeken en geen nieuwe spullen voor je huis.

Positieve veranderingen

Het doel van de challenge is om mensen bewuster te maken van de veranderingen die je teweeg kunt brengen als je minder onnodige spullen koopt. Ook sporen de initiatiefnemers je aan om het meeste te halen uit de spullen die je al wel hebt. Uit de documentaire The Story of Stuff van Annie Leonard blijkt bijvoorbeeld dat 99 procent van de spullen die we kopen, al binnen 6 maanden wordt weggegooid! En ook als we het doneren, komt het niet altijd zo nobel terecht als we onszelf wijsmaken. 25 procent van de spullen die we doneren aan liefdadigheidsinstellingen worden namelijk door hen doorverkocht. De rest wordt per pond verkocht aan handelaren in oud textiel, naar het buitenland geëxporteerd en belandt vaak op een stortplaats. Niet erg goed voor de planeet.

De enige manier om dit tegen te gaan is door minder spullen te kopen, en door de spullen die je al hebt een tweede leven te geven. Drastisch beginnen hoeft niet. The Next Closet, Equals en swap-studio vragen je enkel om dertig dagen geen onnodige spullen te kopen. Ga jij de uitdaging aan?

Bron: Enough Stuff | Beeld: Roman Odintsov

Laatste nieuws

Zie ook