Benieuwd hoe vaak jouw achternaam voorkomt? Deze tool vertelt het je

Toch leuk om te weten.

In je leven ben je vast weleens iemand tegengekomen die dezelfde achternaam heeft als jij. Voor de een zal dit moment vaker voorkomen dan voor de ander. Ben jij benieuwd hoeveel mensen er op de wereld rondlopen met dezelfde achternaam als jij? Er is nu een tool waarmee je het handig achterhaalt.

Jouw achternaam in het buitenland

Altijd al willen weten hoeveel mensen er op deze wereld rondlopen met jouw achternaam en in welk land die mensen dan vertoeven? Dan is er nu een handige website die op jouw nieuwsgierigheid inspeelt. Op forebears.io kun je checken hoe vaak jouw achternaam wereldwijd voorkomt. De site werd in 2012 in het leven geroepen en de data wordt regelmatig geüpdatet.

Op de website kun je dus vinden hoeveel mensen op de wereld jouw achternaam hebben en waar ze wonen. Daarnaast verzamelt Forebears ook andere leuke gegevens. Bijvoorbeeld waar de oorsprong van de achternaam vandaan komt en welke varianten op de achternaam er bestaan.

Nederlandse achternamen

Je kunt op de website dus achternamen vanuit de hele wereld terugvinden. Uiteraard ook Nederlandse achternamen. Om te achterhalen hoe vaak jouw familienaam voorkomt, zul je de tool moeten gebruiken. Tenzij je een van de vijf populairste achternamen in Nederland hebt. Wij zochten namelijk vast uit hoe vaak die nu eigenlijk voorkomen. Spoiler: it's a lot! 

De Jong

103.203 mensen dragen naar schatting van Forebears deze achternaam. De naam komt het meest voor in Nederland, met een ratio van 1 op de 185. Maar ook in Canada (1 op de 2300, België (1 op de 10.000) en Australië (1 op de 12.000) komt de naam veel voor.

De Vries

96.756 mensen hebben volgens Forebears deze achternaam. Met name in Nederland is-ie populair, met een ratio van 1 op de 216. Grappig detail: ook in Thailand komen veel De Vries'en voor. Daar heeft 1 op de 212.000 mensen de naam De Vries. Best veel, als je bedenkt dat Thailand zo'n 70 miljoen inwoners heeft.

Jansen

Ongeveer 259,640 mensen dragen wereldwijd de achternaam Jansen. Daarnaast komt deze naam ook voor als voornaam. Zo hebben wereldwijd 11.803 de voornaam Jansen.

Van der Berg

De naam Van der Berg komt 44.629 keer voor in Nederland. Maar ook in het buitenland is de naam niet ongewoon. Met name in Zuid-Afrika zijn ze er bekend mee. Daar hebben 11.297 mensen deze achternaam.

Bakker

Ongeveer 81.091 mensen hebben de naam Bakker als achternaam. De achternaam komt het meest voor in Nederland, maar komt ook relatief gezien veel voor in Amerika, Canada en Noorwegen.

Bron: Forebears | Beeld: Josh Willink