Waarom je jouw zomervakantie in Kroatië wilt doorbrengen

Openingsbeeld: koppel in Lubenice. 

Vakantie is een belangrijk dingetje voor Nederlanders. Als het even kan pakken we meerdere keren per jaar onze biezen en reizen we af naar een prachtige bestemming. En dan het liefst een bestemming waar je kunt genieten van zon, zee, cultuur en gastronomie. Laat Kroatië nu net zo’n bestemming zijn.

Veelzijdige bestemming

Kroatië is van alle markten thuis. Stranden met uitzicht op een azuurblauwe zee, prachtige paleizen daterend uit de vierde eeuw en heerlijk eten – onze favoriet: Zagorski Štrukli, een traditioneel bladerdeeggerecht met hüttenkäse en crème fraiche. Maar wat jouw reisvoorkeuren ook zijn, in Kroatië kun je het beleven. Jouw Leven, Jouw Tijd, Jouw ErvaringBen je benieuwd geworden naar het Zuidoost Europese land? Wij vertellen er meer over.

Reistijd

Als we aan Kroatië denken, denken we aan een land aan de Adriatische zee. En dat associëren we met ver weg. Best gek eigenlijk, want zo ver ligt Kroatië niet. Vanuit Nederland is het iets meer dan 1000 kilometer rijden om het noorden te bereiken, waar het populaire schiereiland Istrië zich bevindt. Vlieg je liever? Geen probleem. Vanuit Nederland en België heb je talloze vluchten die je direct naar dit betoverende land brengen.

Puglia – Beeld: Ivan Sardi

Culinair Kroatië

We noemden net al een Kroatisch gerechtje, maar de keuken van Kroatië heeft meer te bieden dan dat ene traditionele gerecht. In elke regio van het land kun je terecht voor heerlijke, authentieke gerechten. De havenstad Zadar staat bekend om z’n wereldberoemde likeur Maraschino. Op het eiland Pag geniet je van heerlijke kazen, in Ston eet je verrukkelijke zeevruchten zoals oesters en mosselen en de regio Dalmatië staat bekend om z’n pašticada, een gerecht bestaande uit gestoofde rundvlees in een zoetzure saus.

Ook heeft Kroatië wijnroutes die je kunt afleggen. Een van de populairsten zijn de Moslavina Wine road, die van het stadje Popovača tot Kutina rijkt, en de Istrian Wine Roads, die door een van de vier grootste wijnregio’s van Kroatië trekt.

Zon, zee en strand

Onder Nederlanders is Kroatië een geliefde bestemming en we kunnen deze vakantiegangers geen ongelijk geven. Zonaanbidders en strandliefhebbers weten het land al jaren te vinden en genieten er van prachtige zonsondergangen, een helderblauwe zee, kiezelstranden en verborgen baaien om in alle rust te genieten van de kust. Na een dagje zonnen kun je in een van de vele strandbars een drankje drinken om de dag af te sluiten. Of blijf hangen en ga met de voeten van de vloer wanneer deze beach bars zich omtoveren tot fijne uitgaansgelegenheden.

Kroatië telt meer dan duizend eilanden, dus er zijn genoeg plekken waar je kunt genieten van Adriatische kust. Overigens kun je er meer dan alleen zonnebaden. Op de eilanden vind je veel monumenten, ruïnes en kerken op prachtige plekken, te midden van bloemen en planten.

Beeld: Aleksandar Gospic.

Glamping-plek bij uitstek

We noemden net al dat Nederlanders het prachtige land wel weten te vinden. Een ding die vele Nederlandse toeristen graag doen? Op de glamping vertoeven. En in Kroatië héb je toch mooie glampings. Vele families spenderen hun vakantie op clamping-locaties omringd door blauwe zeeën, veel zon en prachtige natuurgebieden.

Ook de glampings zelf laten niets te wensen over. Ze zijn modern, goed uitgerust en bevinden zich vaak vlakbij de zee of het strand. Je hebt er kleinere campings, voor mensen die erg gesteld zijn op hun rust tijdens vakanties, en je hebt er grotere locaties. Maar welke camping je ook kiest, het staat vast dat het een prachtige setting is.

Het prachtige Istra

Eerder wezen we je er al op dat Kroatië meer dan 1000 eilanden heeft. Genoeg plekken om te vertoeven, dus. Zorgen de vele keuzes er daarentegen voor dat het moeilijk kiezen is? Dan raden wij Istra graag aan. Slenter hier door de charmante havens met zicht op sfeervolle baaien, typische vissersbootjes en de blauwe zee. Of ga zonnen op een van de prachtige stranden.

Maar Istrië, zoals we het in het Nederlands noemen, heeft meer te bieden dan alleen maar zon, zee en strand. Het heuvelige landschap leidt je naar prachtige kleine middeleeuwse stadjes waar je geschiedenis kunt opsnuiven. Bezoek hiervoor Motovun, Grožnjan, Završje, Oprtalj of Hum, de laatstgenoemde is het kleinste stadje ter wereld. Dit plekje heeft slechts dertig inwoners en twee straten. Desalniettemin is dit fairytale stadje zeker het bezoeken waard.

Wandelen door de middeleeuwse steden is leuk, maar als je liever gaat hiken is het schiereiland ook de plek voor jou. Wandel bijvoorbeeld naar de Pazin-grot, een pittoreske en dromerige plek gelegen in het karstgebied van Istrië. Of hike 16 kilometer van Grdoselo naar Zelengrad en geniet van een prachtige panorama’s van de Pazin-vallei en het Grdoselo & Butonica-meer en van dromerige watervallen.

Rovinj – Beeld: Ivan Sardi

Zorgeloos op vakantie

De afgelopen jaren, ook tijdens de pandemie, bleef Kroatië een populaire vakantiebestemming onder Nederlanders. Met name de campings van het land waren erg in trek. Ook in deze jaren bleef Kroatië een veilige bestemming om naartoe te reizen. Uiteraard is dat onveranderd gebleven. Sterker nog: het grootste deel van Kroatië heeft een groen reisadvies gekregen van de Rijksoverheid, wat betekent dat er geen bijzondere veiligheidsrisico’s zijn als je naar het heerlijke land afreist.

Laatste nieuws