De onverwachtse reden waarom een blaasontsteking kan terugkeren

Meerdere glazen cranberrysap mogen dan helaas niet baten.

Tummy pain might be trying to tell you something

Als er één kwaal is waar veel vrouwen over mee kunnen praten, dan is het blaasontsteking wel. Ongeveer de helft van de vrouwen krijgt hier ten minste een keer in haar leven mee te maken, 20 procent van de vrouwen elk jaar. Sommige pechvogels moeten hier helaas nog vaker mee dealen. Wij vroegen ons daarom af waarom sommige vrouwen te maken krijgen met die terugkerende blaasontsteking.

Mentale reden

We hoeven degenen die weleens een blaasontsteking hebben gehad er echt niet op te wijzen hoe vervelend het is. We voorkomen het liever dan het te genezen. Toch is het niet altijd zo simpel – hoeveel cranberrysapjes je ook drinkt – en kun je een terugkerende blaasontsteking krijgen. De reden daarachter heeft niets te maken met de hoeveelheid water die je drinkt of welk ondergoed je draagt. Het kan ook iets mentaals zijn.

Een oorzaak van die terugkerende blaasontsteking kan ook met angst te maken hebben. Klinkt misschien wat vaag, maar de verklaring is vrij plausibel. Door angst kun je namelijk last krijgen van je blaas, zo beaamt ook uroloog Daisy Vrijens. “We zien in onze praktijk dat er een overlap bestaat tussen plasklachten en angst en depressie”, stelt Vrijens van het Maastricht UMC + op de medische MedNet.nl.

Onderzoeken

Verschillende medici bogen zich over de kwestie en uit verschillende onderzoeken bleek dat er wel degelijk een verband is tussen angstige gevoelens en de gezondheid van je blaas. Uit de onderzoeken bleek dat er een associatie was tussen mensen met en depressie en een overactieve blaas, wat dus kan resulteren in een blaasontsteking. Ook bleek die associatie er te zijn bij mensen die angstige gevoelens ervaren.

Een depressie aanpakken of angstgevoelens verminderen is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Weet in ieder geval dat er veel experts zijn die jou graag willen helpen als je hiermee kampt. Hoe moeilijk het ook is, het begint bij contact opnemen met je huisarts. Samen kunnen jullie kijken wat voor jou de beste behandelmanier is.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock