Waarom veel mensen gewoon moeten werken op 5 mei

En in hoeverre is het realistisch dat het in de toekomst tóch een vrije dag wordt?

Lees ook

Vandaag is de dag waarop we in Nederland massaal de vrijheid vieren. 5 mei, ook wel Bevrijdingsdag, is een officiële feestdag. Toch zullen de meeste werknemers vanochtend gewoon naar hun werk vertrokken zijn. Dus waarom moeten we vandaag eigenlijk werken, terwijl het wél een feestdag is?

Geen vrije dag

De vrijheid vieren, maar niet vrij zijn. Vele werknemers zien het als een domper, zeker nu we na een aantal coronajaren eindelijk weer naar Bevrijdingsfestivals kunnen. Maar hier is het ding: werkgevers zijn niet wettelijk verplicht om hun werknemers een betaalde vrije dag te geven op feestdagen. En dus maken veel mensen vandaag gewoon hun acht uurtjes.

Naast Bevrijdingsdag zijn er in Nederland nog tien officiële feestdagen. Op sommigen zijn we vrij (Nieuwjaarsdag, Pasen, Koningsdag, Hemelvaart, Pinksteren en Kerstmis), maar niet op alle dagen. Op Goede vrijdag moeten we gewoon werken en ook Bevrijdingsdag is geen vrije dag. Wel hebben we zo af en toe geluk wat betreft laatstgenoemde. Elke vijf jaar is Bevrijdingsdag toch een vrije dag. De eerstvolgende is die in 2025 – valt op een maandag, dus dat valt gelukkig gunstig.

Toch een vrije dag in de toekomst?

Overigens zou het maar zo kunnen dat Bevrijdingsdag uiteindelijk wel een vrije dag wordt. Zo heeft de Stichting van de Arbeid in 2021 aan alle cao-partijen gevraagd om van 5 mei toch een vrije dag te maken. Al is daar door velen (nog) geen gehoor aan gegeven.

Nu vinden werknemers het natuurlijk een fijn idee om een extra vrije dag te hebben, maar niet iedereen wordt daar enthousiast van. De periode waarin Bevrijdingsdag valt, is namelijk een periode waarin we al veel vrije dagen hebben. “Als daar dan nog een extra dag bijkomt, wordt het wel wat veel”, verklaart werkgeversvereniging AWVN aan Nu.nl. Vakbond FNV weerlegt dat weer. “Nederlanders hebben echt niet zoveel vrije dagen. Wij willen dat 5 mei jaarlijks een vrije dag wordt.” Ook vakbond CNV is het daarmee eens, omdat het volgens hen belangrijk is om elk jaar stil te staan bij onze vrijheid.

Maar of het ooit nog een keer een vrije dag gaat worden, dat is voor nu een kwestie van afwachten.

Bron: Nu | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook