Je hebt vast weleens gehoord dat je, als je een effectieve workout wilt doen, van tevoren beter niets kunt eten. Afvallen zou namelijk sneller gaan wanneer je sport voor je aan het ontbijt begint. Die methode wordt ook wel 'fasted cardio' genoemd. De vraag is alleen: werkt hij echt zo goed als wordt beweerd?
Wat is fasted cardio precies?
Fasted cardio houdt in dat je gaat boksen, fietsen of hardlopen op een lege maag. De laatste keer dat je hebt gegeten voor je aan die cardio begint, moet zes tot acht uur geleden zijn. Veel mensen plannen fasted cardio dus 's ochtends in, voor ze gaan ontbijten. Het zou vooral een effectieve methode zijn als je wilt afvallen.
Vetreserves verbranden
We weten allemaal dat je, als je kilo's kwijt wilt, meer calorieën moet verbranden dan je binnenkrijgt. Het klinkt logisch: ook op het moment dat je op een lege maag gaat sporten, verbrand je calorieën. Je lichaam raakt dan snel door de koolhydraten heen en gaat over op het verbranden van vetreserves, waardoor je dus vet kwijtraakt. Dat zou ervoor zorgen dat je sneller afvalt. Werkt dit in de praktijk echter wel zo?
Wel of niet effectief?
Het antwoord op de bovenstaande vraag is simpel: nee. Bij afvallen gaat het zoals gezegd om het verbranden van extra calorieën. Het maakt niet uit of je dat voor of na het ontbijt doet, want het effect is hetzelfde. Meerdere onderzoeken hebben dat inmiddels aangetoond. Verbrand je namelijk veel vet tijdens een sessie met fasted cardio, dan gaat je lichaam er later op de dag voor kiezen om juist veel energie uit koolhydraten te gaan halen (en dus weer minder vet te verbranden). Onder de streep heb je hetzelfde resultaat. Of je nou voor of na het ontbijt aan de cardio gaat, maakt dus niet uit. Plan het vooral in op een tijdstip waar jij je goed bij voelt!
Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock