Tekenen dat je nieuwe baas een ongezonde werkmentaliteit heeft

Deze tekenen kunnen erop wijzen dat je te maken hebt met een toxic persoon.

Een nieuwe baan? Je weet dat je het getroffen hebt als je dan een hoger salaris hebt, leuke collega's en een prettige en rechtvaardige baas. Al is dit niet helaas altijd het geval. Een baas of leidinggevende kan tijdens een sollicitatie nog zo leuk overkomen, maar als diegene de volgende tekenen vertoont als je er net werkt, zou je maar zo met een toxic persoon te maken kunnen hebben.

Ongezonde werkmentaliteit

As je ergens nieuw bent, is het soms best moeilijk om te achterhalen of een gemene baas een slechte dag heeft, een bruusk karakter heeft of dat hij of zij toxic is. Maar een baas die een keer een rotdag heeft, zal de volgende dag alweer prettiger zijn om mee samen te werken. Voor iemand met een toxic karakter geldt dat niet. Dus, hoe weet je of je te maken hebt met een baas met een ongezonde werkmentaliteit?

Je baas praat negatief over je voorganger

Een bedrijf kan natuurlijk keihard groeien, maar in de meeste gevallen word je aangenomen om iemand te vervangen. Praat je baas op een van je eerste dagen al negatief over je voorganger? Dan is dat een enorme red flag. Carrièrecoach Angela Karachristos beaamt dat tegenover Huffpost. "Openbaar kwaadspreken is passief-agressief, omdat je baas daarmee aangeeft dat bepaald gedrag van je voorganger onaanvaardbaar is. Ze vertellen je niet wat hun verwachtingen zijn, maar ze gebruiken de vorige werknemer als voorbeeld."

Je baas praat alleen over diens eigen overwinningen, en niet over die van het team

Een team dat keihard voor de baas aan de bak is, verdient wel wat lof. Prijst de baas echter alleen diens eigen werk? Dan is dat geen goed teken. Het kan zelfs aangeven dat je te maken hebt met een narcistische baas. "Dit zijn personen die in principe niet in staat zijn om oprechte interesse in anderen te tonen die voor hen werken. In plaats daarvan zijn ze geneigd om zichzelf los te koppelen van anderen", vertelt psycholoog Alan Cavaiola. "De narcisten zullen lof en bewondering van anderen verwachten, maar zijn niet in staat om het aan verdienstelijk personeel te geven."

Je baas negeert je

Een leidinggevende of baas kan het een keer druk hebben en daarom een mailtje of berichtje van jou over het hoofd zien. Gebeurt de besten. Maar negeert je baas je continu, met name tijdens meetings? Dan is dat een reden om waakzaam te zijn. Carrière-expert Lynn Taylor stelt zelfs dat het potentieel toxic is als je het gevoel krijgt dat je baas jouw bestaan niet erkent. "Bij dit soort bazen heb je continu het gevoel dat je hun aandacht moet krijgen voor feedback. De deur is vaak dicht en gesprekken met die baas zijn zeldzaam. Ze geven je vaak het idee dat ze het druk hebben, maar het heeft vaak te maken met een gebrek aan management skills."

Je baas verandert de hele tijd van mening – en neemt voor lief dat jij daardoor veel stress ervaart

Een goede baas heeft empathie voor zijn of haar personeel. Diegene snapt dat werknemers hun tijd en energie goed willen benutten. Een baas die er een ongezonde werkmentaliteit op nahoudt, zal hier weinig tot geen rekening mee houden. Last-minute het hele plan omgooien? Dat zou een toxic baas best kunnen doen. "Deze gedachteverandering kan erg gevaarlijk zijn, want het zet mensen aan tot mislukken", waarschuwt Karachristos. "Dit kan voor veel anxiety voor het team zorgen, want niemand weet wat er wordt verwacht."

Bron: Huffpost | Beeld: The Devil Wears Prada