Decoreer de ramen met houten jaloezieën

Raamdecoratie is soms niet een onderdeel van de woning waar we lang bij stil staan. We weten dat er verschillende soorten gordijnen, lamellen en jaloezieën zijn, maar maak jij bij je interieurstyling er druk over welke je gaat aanschaffen? Of komt dat op het laatst als je eerst alle andere meubels en decoratie hebt uitgezocht? Troost je, je bent niet de enige die de raamdecoratie een beetje vergeet bij het stylen van je huis. Maar als je er dan eindelijk aan toe bent, sta dan eens even stil bij de vele mogelijkheden om de ramen te decoreren. Bijvoorbeeld met een houten jaloezie.

 

Gordijnen, jaloezieën en meer

Raamdecoratie vormt een ware toevoeging aan je interieur. Er zijn zoveel kleuren, dessins en uitvoeringen dat je de stijl van de kamer er juist enorm mee kan versterken. Hou je van een strak interieur dan kan zonwering in de vorm van jaloezieën of verticale lamellen uitkomst bieden. Ook een rolgordijn past perfect in een strak, industrieel of modern interieur. Heb je gekozen voor warme kleuren en natuurlijke materialen, dan kies je voor houten jaloezieën voor de ramen om deze sfeer te ondersteunen. Gordijnen kunnen eigenlijk wel in ieder interieur worden toegepast, van modern tot klassiek en van romantisch tot landelijk. En vergeet niet om te spelen met kleuren, stoffen, dessins en dergelijke per kamer. Want wellicht wil je in de slaapkamer met balkon van die mooie overgordijnen die uit veel laagjes bestaan en in de badkamer een strak rolgordijn.

Eenheid in het exterieur

Heb je veel ramen in je huis? Dan is het voor de eenheid aan de buitenkant juist heel mooi om allemaal dezelfde jaloezieën te gebruiken. Zelfs als de kamers verschillen qua stijl en kleuren, kun je voor iedere kamer dezelfde zonwerende raamdecoratie gebruiken. Houten jaloezieën kunnen hier heel mooi voor zijn, omdat hout gemakkelijk bij verschillende stijlen kan worden toegepast en moeiteloos samengaat met heel veel kleuren. Bovendien straalt hout warmte uit, zelfs wanneer je kiest voor een zwarte of witte uitvoering.

Natuurlijk licht in je huis

Hoe mooi is het als de zon door de ramen valt. Het hele huis is dan meteen verlicht. Vooral wanneer je gezegend bent met grote ramen. Dat scheelt in de kosten van de energierekening, want je hoeft niet de hele dag het licht aan te doen. Door een licht interieur te kiezen kun je zonlicht optimaal benutten, maar ook door middel van houten jaloezieën. Trek deze helemaal op om de zon binnen te laten in het huis. Is het toch iets te veel, dan kun je zelf spelen met de lichtinval door middel van jaloezieën. Horizontale jaloezieën kun je namelijk ook tot halverwege het raam laten zakken, zodat je half licht hebt in de kamer. Laat je de jaloezieën tot aan de vensterbank neer, dan kun je de horizontale lamellen nog bewegen om zo het licht te sturen. Dit kan heel handig zijn als je geen inkijk wil in huis, maar wel van het zonlicht wil genieten. Zo speel je zelf met de lichtinval in huis.

Duurzaam hout

Houten jaloezieën brengen een heel fijne sfeer mee in huis. Ze zijn licht van gewicht, dankzij speciaal, duurzaam geteeld hout. Daarnaast kun je ze in verschillende kleuren kopen. Zwart en wit bijvoorbeeld, maar ook in donkerbruin, lichtbruin en andere natuurlijke houttinten. Veel gebruikte houtsoorten voor houten jaloezieën zijn abachi, linden en bamboe. Deze houtsoorten zijn tevens flexibel. Ideaal voor dit type raamdecoratie.

Voor grote en kleine ramen

Het is mogelijk om deze houten jaloezieën voor zeer grote ramen te laten maken. Dus ook voor bijvoorbeeld deuren of serreramen die van plafond tot de grond reiken. Dat komt omdat het hout voor de lamellen ook heel smal gefabriceerd kan worden. Hierdoor zien houten jaloezieën er toch licht en luchtig uit. Toch liever een robuuster uiterlijk? Kies voor brede jaloezieën en creëer een rustiek luikachtige sfeer. Net zoals voor de ramen in Spanje en Portugal.

Makkelijk in onderhoud

Het fijne aan houten jaloezieën is dat ze gemakkelijk te onderhouden zijn. Stoffen lamellen kunnen erg vies worden en zijn moeilijk te reinigen. Aluminium en kunststof jaloezieën trekken juist weer heel veel stof aan. Met hout heb je dat iets minder. Bovendien is het hout zo afgewerkt dat je er met gemak een stofdoek tussendoor haalt als dat nodig is om deze schoon te maken. Je zal dus heel veel plezier hebben van houten jaloezieën. Wij zien het wel zitten met deze raamdecoratie. Vooral mooi gecombineerd met luchtige gordijnen voor een romantische sfeer in huis.

Beeld: Pixabay