Ai: zoveel kleiner is de kans voor vrouwen om een leidinggevende positie te bereiken

Tijd voor verandering. Correctie: hoogtijd voor verandering!

De carrière van vrouwen gaat niet altijd over rozen. Over die nog altijd heersende loonkloof voelen we ons behoorlijk zuur. Vrouwen horen immers net zoveel te verdienen voor eenzelfde functie als mannen. En daar komt nu ook nog bij dat de kans voor een vrouw om een leiderschapspositie te bekleden behoorlijk veel kleiner is.

Carrièrepaden vergelijken

Toegegeven: we wisten al dat veel meer mannen een hoge functie bekleden vergeleken met vrouwen. En we wisten ook wel dat de kans voor mannen groter is om dit te bereiken. Maar hóe groot die kans was, dat wisten we niet precies. LinkedIn was benieuwd hoe het zat en deed onderzoek.

Voor het onderzoek keek de social netwerksite naar de carrièrepaden die vrouwen aflegden naar leidinggevende posities. Vervolgens vergeleken ze die met die van mannen, om te analyseren hoe de wegen van elkaar verschilden. Uit de eerste gegevens bleek dat het nog treurig gesteld is met de leiderschapsposities onder vrouwen. In Nederland wordt slechts 25 procent van die posities bekleed door vrouwen. Daarmee is Nederland een van de slechts scorende landen in Europa. Alleen in Oostenrijk (23 procent) en Duitsland (22 procent) zijn vrouwen slechter af.

Kans op leidinggevende functie

De cijfers van het LinkedIn-onderzoek worden er helaas niet rooskleuriger op. De kans voor mannen blijkt een stuk groter te zijn om een leidinggevende functie te bekleden. Tegenover elke vrouw die in de eerste tien jaar van haar carrière jaar een leidinggevende functie bereikt, staan 2,2 mannen. Of dit beter wordt? Helaas. Hoe meer carrière-ervaring, hoe groter de kloof tussen mannen en vrouwen in leiderschapsposities. In andere woorden: behaalt een vrouw niet binnen de eerste tien jaar van haar carrière een leidinggevende positie? Dan wordt die kans daarop met de jaren alleen maar kleiner.

Volgens Marcel Molenaar, Country Manager van LinkedIn Benelux, heeft het niet met toeval te maken. “Er sluiten deuren voor vrouwen rond de tijd dat ze een gezin stichten”, vertelt hij. Dit gebeurt niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Wat ons betreft moet daar heel dringend verandering in komen. Molenaar stelt dat dit alleen te realiseren is door meer flexibiliteit aan te bieden. Voor zowel vrouwen als mannen. Vrouwen worden namelijk beperkt in hun carrière door een gebrek aan flexibiliteit. Maar ook hier blijkt weer sprake van een kloof te zijn. Verlaat een vrouw vanwege gebrek aan flexibiliteit haar huidige baan? Dan levert 63 procent van die vrouwen in op haar salaris. Verlaat een man om diezelfde reden zijn baan? Dan kampt ‘maar’ 53 procent van die mannen met een salarisvermindering.

Bron: Metronieuws, LinkedIn | Beeld: iStock

Laatste nieuws