De beste huidverzorgingsroutine voor mensen met een droge huid

Maak je geen zorgen, deze routine is met vijf stappen erg behapbaar.

Een droge huid staat letterlijk op niemands wish-list. Niet verwonderlijk. Voor dat strakke gevoel, die droge patches en vervelende schilfers passen we allemaal. Gelukkig kun je met de juiste huidverzorgingsproducten veel bereiken. Wij delen daarom de beste skincare-routine voor mensen met een droge huid.

1. Gebruik een milde cleanser

Een goede reiniging mag nooit overgeslagen worden in een huidverzorgingsroutine. Een droge huid of niet, iedere huid moet goed gereinigd worden. Voor mensen met dry skin is het belangrijk dat ze een milde reiniger gebruiken die effectief genoeg is om make-up en vuil te verwijderen, zonder vocht uit de huidbarrière te zuigen. Dermatoloog Dr. Jenny Liu raadt aan om niet te kiezen voor een schuimende crème-reiniger. Zo legt ze aan Bustle uit dat deze formules vaak oppervlak-actieve stoffen bevatten. In begrijpbare taal: stoffen die de huid uitdrogen, maar worden toegevoegd aan producten omdat ze goed schuimen en goed te verspreiden zijn over de huid. Vaak gaat het om sulfieten.

2. Gebruik af en toe een chemische exfoliant

We hoorden altijd dat het goed is om je huid te ontdoen van dode huidcellen. Dit gaat nog altijd op, maar de manier waaróp je dit doet is erg belangrijk. Gebruik geen scrub, maar kies voor exfoliating acids. En gebruik die alleen af en toe. Dermatoloog Dr. Chris Tomassian legt uit dat mensen met een droge huid voordelen kunnen ervaren van chemische exfoliants die de huid ontdoen van dode huidcellen en het daardoor minder mat oogt. Hij raadt aan om te kiezen voor zuren als glycolzuur of lactic acid. Vaak staat er op verpakkingen van dergelijke exfoliants dat je het een keer per week kunt gebruiken, maar voor mensen met een droge huid geldt: less is more. 

3. Breng een serum aan

De kracht van een serum mag zeker niet onderschat worden. Breng een hydraterend serum aan dat bij voorkeur hyaluronzuur bevat. Dit is een populaire HA bevochtiger en zorgt ervoor dat hydratatie dieper in de huid trekt. En laat je niet afschrikken door het begrip zuur. Dermatoloog Dr. Whitney Bowe legt aan Bustle uit dat het geen exfoliërend zuur is, maar een hydrator.

4. Gebruik een vochtinbrengende crème

Na een cleanser, de sporadische exfoliant en het serum is de volgende stap een moisturizer aanbrengen. Dit is een key-stap voor mensen met een droge huid, zeker als je eerder een serum met hyaluronzuur aanbracht. "De grootste fout die mensen maken met HA serums is dat ze het aanbrengen en daarna vergeten om de huid te 'sealen' met een moisturizer", legt Dr. Bowe uit. Gebruik je geen serum? Dan kan een hyaluronzuur het tegenovergestelde effect hebben en de huid dus verder uitdrogen.

Wil je deze stap extra goed uitvoeren? Breng dan een paar druppels gezichtsolie aan voordat je een moisturizer aanbrengt.

5. Bescherm je huid met een SPF

De zon op je huid voelt heerlijk, maar je huid wordt er niet blij van. "Zon is een van de grootste externe factoren die kan leiden tot een uitgedroogde en beschadigde huid", waarschuwt dr. Liu. In andere woorden: het is belangrijk om altijd een SPF aan te brengen. Het beste is bovendien om meerdere keren per dag een nieuw laagje op te smeren als je veel buiten bent.

Bron: Bustle | Beeld: iStock