Prins Harry maakt zich zorgen om zijn kinderen en hun toekomst

Hoewel zijn eigen kinderen nog niet scrollen door social media, maakt Harry zich wel al zorgen over hun digitale toekomst.

Invictus Games 2020 - Koning bezoekt Invictus Games

Het vaderschap is prachtig, maar het gaat ook gepaard met zorgen en ongerustheid. Prins Harry weet er alles van. In gesprek met 5Rights Foundation uitte de hertog zijn zorgen over de toekomst van zijn kinderen Archie en Lili.

Digitale opvoeding

Deze week was prins Harry aanwezig bij de online lancering van de Global Child Online Safety Toolkit, een initiatief om de digitale wereld veiliger en vriendelijker te maken voor (jonge) kinderen. Hoewel zijn eigen kinderen – Archie van 3 jaar en Lili van 11 maanden – nog niet surfen op het web of scrollen door social media, maakt Harry zich wel al zorgen over hun digitale toekomst.

“Als ouders maken mijn vrouw en ik ons zorgen over de volgende generatie, die opgroeit in een wereld waar ze als digitale experimenten worden gebruikt voor bedrijven om geld te verdienen en waar dingen als haat en kwaad op de een of andere manier normaal zijn geworden. We willen dat onze kinderen en alle kinderen zich uit durven spreken.”

Age of innocence

“Mijn twee kleintjes zijn nu nog op de leeftijd van onschuld”, vervolgde de hertog van Sussex. “Soms voelt het alsof ik hen voor altijd kan weghouden van het online kwaad waar ze in de toekomst mee te maken kunnen krijgen, maar ik weet nu wel beter. Het is niet realistisch om kinderen tegen alles te beschermen.”

Tijd voor verandering

Prins Harry vindt dat social media te veel een plek is geworden waar we blijven scrollen, terwijl het ons boos of angstig laat voelen. Of onverschillig tegenover de wereld om ons heen. Daar moet verandering in komen, aldus de vader van twee. “Ik ben geen expert in de rechten of in technologie, maar ik ben een vader – en ik heb het geluk dat ik een vader ben met een platform. Mijn kinderen zijn nog te jong om de onlinewereld te hebben meegemaakt, en ik hoop dat ze die nooit hoeven mee te maken zoals het nu is. Geen kind zou dat hoeven.”

De toolkit is volgens prins Harry een stap in de goede richting. “Alle gereedschappen zijn hier, dus beleidsmakers kunnen ze gebruiken om online veiligheid voor kinderen een realiteit te maken.”

Bron: Beau Monde, People | Beeld: BrunoPress