Zoveel extra beweging heb je nodig als je een zittend beroep hebt

Een kantoorbaan hebben betekent écht niet dat je gedoemd bent. Met wat extra beweging kun je een aantal van die zittende uurtjes goedmaken.

Happy sweaty woman running on treadmill in a gym

De berichtgeving over de gevolgen van een zittend beroep zijn niet rooskleurig. Het verhoogt onder andere de kans op obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en trombose. Zitten zou het nieuwe roken zijn. Maar zó dramatisch is het nou ook weer niet. Door een bepaald aantal minuten per dag extra te bewegen, kun je de kans op die nare gevolgen weer verkleinen.

De positieve gevolgen van een workout

We hebben genoeg alarmerende geluiden gehoord over hoe slecht het is om de hele dag door te zitten. Maar ja, duty calls, en dus zitten we op kantoor al snel acht uur op een dag. Er zijn inmiddels al meerdere studies uitgevoerd naar hoe we de negatieve gevolgen hiervan kunnen verminderen. Onlangs boog de Boston University School of Medicine zich ook over deze kwestie. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat een milde tot pittige workout de beste manier was om je gezondheid te verbeteren als je een zittend beroep hebt. Dit werkte beter dan meer stappen per dag te zetten of je zit-tijd verminderen.

Aan het onderzoek werkten 2.000 mensen mee. De onderzoekers hielden in de gaten hoeveel tijd ze zittend doorbrachten, hoeveel stappen per dag ze zetten en wat voor actieve workouts ze deden. Na acht jaar kwamen ze tot de conclusie dat mensen die regelmatig een milde tot actieve workout uitvoerden, fitter waren dan de mensen die simpelweg wandelden voor hun beweging.

Kanttekeningen

Het onderzoek suggereert dat een milde tot pittige workout kan helpen om een fitter leven te leiden als je een zittend beroep hebt, en dat dit beter werkt dan wandelen. Maar het onderzoek wil wel benadrukken dat óók wandelen goed voor je is. Zo stelden ze dat mensen die veel stappen per dag zetten hun fitnessgezondheid daar eveneens mee verbeteren, ook als je de rest van de dag daarna zittend doorbrengt. Met andere woorden: het einde is heus niet in zicht als je een zittend beroep hebt. Als je maar zorgt voor beweging.

We noemden net al de leus 'zitten is het nieuwe roken'. De media houden ons regelmatig voor dat we gedoemd zijn als we veel zitten - oké, die specifieke woorden worden in artikelen niet gebruikt, maar we krijgen dat gevoel soms wel. Iemand die daar helemaal klaar mee is, is sportpsycholoog Bryna Chrismas. "We moeten stoppen met mensen bang maken door hen voor te houden dat niets hen zal redden als ze een bureaubaan hebben", stelt ze in een gesprek met Stylist.

"Als je ongeveer acht uur per dag zit, zal er een risico zijn wanneer het gaat om je mortaliteit", erkent ze. Maar ze vindt het ook belangrijk dat dit genuanceerd moet worden. Met genoeg beweging kun je het vele zitten immers (deels) compenseren.

Hoeveel extra beweging?

Nog weer even terug naar het onderzoek: de onderzoekers stelden dat een matige tot pittige workout je gezondheid kan verbeteren. Het leuke? Je hoeft helemaal geen uren uit te trekken voor een trainingssessie. Uit het onderzoek bleek dat je je cardiovasculaire conditie al met 5 procent kun verbeteren als je je matige tot krachtige activiteiten per dag verhoogt met 17 minuten.

Word je niet zo enthousiast van een workout? Dan kun je gelukkig diezelfde verbetering bereiken door per dag 4.312 extra stappen te zetten. Lijkt ons prima te doen!

Bron: Stylist | Beeld: iStock