Worden katers echt heviger als je ouder wordt?

Of is dat alleen maar een gevoel dat je hebt?

Lees ook

Een paar drankjes zijn ’s avonds vaak een leuk idee, maar de volgende dag ben je er minder blij mee. Sterker nog: het lijkt zelfs alsof je katers in de loop der jaren steeds heviger worden. Vooral als je vrienden hebt die jonger zijn dan jij, lijkt het verschil soms enorm. Is het ook echt zo dat je steeds meer last hebt van katers naarmate je ouder wordt?

Minder goed verwerkt

Het antwoord op de vraag in het kort: ja, helaas worden je katers door de jaren heen steeds heviger en dat voel je. In de loop der jaren kan je lever alcohol steeds minder goed verwerken. Vooral als je de vorige avond bont hebt gemaakt, kan het zijn dat het behoorlijk lang duurt voor alle alcohol in je lichaam is afgebroken. Je zult de symptomen van een kater dan langer en intenser voelen. Dit heeft alles te maken met het dalen van de hoeveelheid leverenzymen door de jaren heen, waardoor je kater met het jaar iets langer zal duren en iets erger zal zijn.

Meer stresshormonen

Er verandert van alles in je lichaam naarmate je ouder wordt. Het wordt niet alleen steeds moeilijker om je lichaam gehydrateerd te houden, je hersenen maak ook nog eens steeds meer cortisol aan als je alcohol drinkt. Die hormonen dragen er dan weer aan bij dat je katers steeds heftiger worden naarmate je meer jaren op de teller hebt staan.

Geen afwisseling meer

Bij de meeste mensen verandert het alcoholgebruik door de jaren ook. Waar je vroeger in alle rust een hele avond lang kon afwisselen tussen verschillende drankjes, is de kans groot dat je het inmiddels bij één soort houdt. Het nadeel is: als je er dan wél een keer voor kiest om verschillende dingen door elkaar te drinken, is je lichaam dat niet meer gewend. De volgende dag voel je dan het resultaat in de vorm van een flinke kater.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook