Dit is waarom je ’s nachts vaak wakker wordt met dorst

Er blijken verschillende oorzaken voor te zijn.

Lees ook

Voor velen een herkenbaar scenario: midden in de nacht wakker worden met enorme dorst en een keel die aanvoelt als schuurpapier. In de zomer kun je nog denken dat het komt door de hoge temperaturen, maar hoe zit het met de koudere maanden? Veel mensen worden ook dan ’s nachts wakker met een enorme behoefte aan een glas water, zelfs als ze overdag meer dan genoeg hebben gedronken. Waar komt dit door en wat kun je eraan doen?

Niet genoeg vocht

Er is niet één duidelijke algehele verklaring voor nachtelijke dorst. Het kan volgens slaapwetenschapper Dr Katharina Lederle namelijk door verschillende dingen worden veroorzaakt. Zo kan het komen doordat je gedurende de dag toch niet genoeg vocht hebt binnengekregen. Vooral als je veel beweegt, verlies je vaak veel meer vocht dan je zou denken. Ook kan het liggen aan wat je hebt gegeten vlak voor je naar bed bent gegaan. Het is verstandig om op je zout-, alcohol- en suikerinname te letten, omdat een teveel daarvan kan zorgen voor dorst in de kleine uurtjes.

Slecht matras

Iets waar je waarschijnlijk niet meteen aan denkt bij dorst, is je matras. Toch kan een verkeerd matras tot meer dorst leiden, omdat het ervoor zorgt dat je het warmer krijgt dan normaal. “Een schuimmatras lijkt eerst heerlijk omdat het je helpt af te koelen, maar daarna kan het de opgenomen hitte terugkaatsen”, aldus Lederle tegenover Stylist UK. Ook speelt je ademhaling een grote rol. Als je ’s nachts ademhaalt via je mond of als je snurkt, zorgt dat ervoor dat je veel vocht verliest en dus dorstig wordt.

Luchtvochtigheid

Twee andere factoren die een rol spelen, zijn je slaapregime en de kamer waarin je slaapt. Een onderzoek bij meer dan 20.000 mensen in de Verenigde Staten en China heeft aangetoond dat mensen die maar zes uur per nacht sliepen, ’s nachts veel vaker dorst hadden dan mensen die langer sliepen. Ook kan droge of juist erg vochtige lucht in de kamer waarin je slaapt ervoor zorgen dat je sneller dorst krijgt.

Paar slokjes kan best

Is het nou eigenlijk een probleem als je er ’s nachts vaak uit moet omdat je dorst hebt? Volgens Lederle niet, zolang je maar niet zó’n dorst hebt dat je een heel glas water wilt opdrinken. “Het is normaal als je behoefte hebt een paar slokjes. Als je echter merkt dat je er regelmatig uit gaat om volledige glazen water leeg te drinken, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.” Ook als je vaak midden in de nacht je bed uit moet om naar het toilet te gaan, is het volgens Lederle verstandig om je huisarts te contacteren.

Wat je eraan kunt doen

Van nachtelijke dorst wordt niemand blij. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je ’s nachts voortaan niet meer met een glas bij de kraan staat? Lederle raadt een aantal dingen aan. Zo is het verstandig om de paar uur voor je gaat slapen niet te veel water meer te drinken. Een gebalanceerd dieet is ook aan te raden. Consumeer niet te veel suiker en alcohol, maar kies voor eten dat veel water bevat dat door het lichaam wordt geabsorbeerd tijdens het verteren. Merk je dat die oplossingen niet werken? Dan is een bezoek aan de huisarts zeker geen slecht idee.

Bron: Stylist | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook