Hoe vaak kun je retinol precies gebruiken?

Een specialist vertelt hoe je het gebruik van retinol het beste kunt opbouwen.

Retinol is een van die ingrediënten waarvan we weten dat het benefits voor je huid heeft. Al is het ook een gecompliceerd ingrediënt. Het klakkeloos in je skincare-routine opnemen is een grote no-go. Wij vroegen ons daarom af hoe vaak je retinol eigenlijk kunt gebruiken.

Wat is retinol precies?

Een eenzijdig antwoord op de vraag hoe vaak je retinol kunt gebruiken, is er niet. Wel is het zo dat je retinol uiteindelijk wel elke dag kunt gebruiken, maar het rustig opbouwen is key. 

Retinol wordt nog weleens gezien als de holy grail in skincare. Het is een vorm van vitamine A die huidvernieuwing kan herstellen, tekenen van huidveroudering kan verminderen, pigmentvlekjes kan vervagen en voor een egale teint kan zorgen. Ook kan het helpen om acne te verminderen. Maar het ding is dat retinol de huid kan uitdrogen wanneer je er net aan begint, zeker als je een gevoelige huid hebt. Het is daarom belangrijk om je huid de tijd te geven om te wennen aan het ingrediënt.

Alleen ’s nachts gebruiken

Dr. Joshua Zeichner raadt aan om retinol aan het begin mondjesmaat te gebruiken. Hij raadt aan om het dan echt niet vaker dan twee keer per week aan te brengen. Zie je na twee weken geen nare side effects? Dan kun je volgens hem de frequentie omhoog krikken. “Twee nachten retinol gebruiken, een nacht overslaan”, raadt hij aan. Dit kun je vervolgens een maand aanhouden. Merk je dat je huid er ook dan niet negatief op reageert? Dan kun je het elke nacht gebruiken.

Dr. Zeichner heeft het steeds over het ’s nachts gebruiken van retinol. Dit is volgens hem het beste moment om het ingrediënt aan te brengen. “De avond is een tijd van rusten en herstellen en je celherstel piekt dan ook”, legt hij uit aan Healthline. “Om deze redenen raad ik aan om retinol aan te brengen voordat je naar bed gaat, om processen te stimuleren die dan al gaande zijn.”

Bron: Healthline | Beeld: iStock

Laatste nieuws