Neerslagvoorspelling ontcijferd: dit is wat ’60 procent kans op neerslag’ echt betekent

Eindelijk antwoord op de vraag hoe het nu zit met die neerslagvoorspellingen.

In Nederland staan we te boek als mensen die het weerbericht nauwlettend in de gaten houden. Voorspelt Buienradar – of een van de andere tig apps op onze telefoon – dat het gaat regenen? Dan balen we flink. Om vervolgens tot de conclusie te komen dat het helemaal niet regent op dat ene tijdstip. Wij vroegen ons daarom af hoe we die neerslagkans eigenlijk moeten interpreteren.

Neerslagkans

De weerapp; een handig middel om te weten wat de weergoden voor je in petto hebben zodat je je weekendplannen erop af kunt stemmen. Is de neerslagkans hoger dan 50 procent, dan is de kans groot dat je besluit binnen te blijven. Want het laatste waar je zin in hebt is zeiknat worden. Maar zo blijkt het helemaal niet te werken.

We nemen 60 procent kans op neerslag als voorbeeld. Het Instagramaccount The Thinkfluencer legt het duidelijk uit: “Als jij 100 dagen lang op dezelfde willekeurige plek in Nederland gaat staan; dan zul je op 60 van die dagen een vorm van neerslag ervaren. Dit hoeft niet overdag te zijn; het kan ook ’s nachts. En het hoeft ook niet veel te zijn, als het maar meer is dan een glas water per vierkante meter in 24 uur.”

Geen paniek

In andere woorden: de neerslagkans zegt helemaal niks over hoe vaak het gaat regenen, hoe hard het gaat regenen en hoelang dat gaat duren. Dit verklaart ook waarom het uiteindelijk een mooie zonnige dag blijkt te zijn nadat jij net je hele weekendschema om hebt gegooid omdat je dacht dat de regen met bakken uit de lucht zou komen… Ugh.

Wat we hiervan hebben geleerd? Nooit al je plannen afzeggen op basis van de neerslagkans!

Bron: The Thinkfluencer, Happy in Shape | Beeld: BrunoPress, Instagram

Laatste nieuws